V središču Ljubljane kradel torbice, izsledili so ga s pomočjo občana

Črna kronika 06. Okt 202411:55 1 komentar
Foto: Denis Sadiković/N1

Ljubljanski policisti so v soboto prijeli 25-letnika, ki ga sumijo več drznih tatvin. Izsledili so ga po tem, ko je na območju centra ženski z ramen strgal torbico.

Včeraj okoli 5. ure zjutraj so bili ljubljanski policisti obveščeni, da je ženski na območju centra neznanec z ramen strgal torbico in peš pobegnil.

Za njim je stekal občan, ki je policistom podal informacije o smeri bega in opis osumljenca, ki mu je ušel med ulicami. Policisti so na območje napotili več patrulj, ki so moškega na podlagi opisa izsledile.

Ugotovili so, da gre za 25-letnega državljana Maroka, ki so mu odvzeli prostost. Pri njem so poleg odtujene torbice našli še več drugih predmetov, za katere sumijo, da jih je pridobil na podoben način.

V nadaljevanju so ugotovili, da je Maročan istega večera izvedel še dve drzni tatvini. “Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je te noči izvedel še dve drzni tatvini, in sicer je v enem primeru z mize v lokalu odtujil torbico z vsebino, v drugem primeru pa je oškodovancu iz rok iztrgal mobilni telefon in ga odtujil,” so sporočili.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah kaznivih dejanj in tatvin. Po vseh zbranih obvestilih bo 25-letnik priveden pred preiskovalnega sodnika.

Policija je v zadnjih dneh prijela še enega roparja, ki je v petek popoldan oškodovanki v centru Ljubljane poskušal ukrasti tobico. 32-letnemu osumljencu so odvzeli prostost.

Pazljivo: denar in dokumente shranjujte v notranjih žepih

Na ljubljanski policijski upravi ob tem opozarjajo, da je žeparstvo razširjeno povsod po svetu, zlasti v večjih mestih. Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev.

Od oškodovancev poskušajo dobiti predvsem gotovino, čeke, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali preostale materialne stvari, ki jih ima žrtev pri sebi.

Policija
Policija (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Žeparji izkoriščajo tudi gnečo in tesen stik z žrtvami. Za neopazno krajo pogosto izkoristijo železniške postaje in vlake. Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti osebo, sostorilec pa ji ukrade denarnico.

“Pred njimi vas lahko varuje le nenehna pozornost in nekoliko nezaupanja do ljudi,” opozarjajo na policiji in svetujejo, da s seboj ne nosite večjih količin gotovine. Ne plačujte z gotovino in pazite na čeke in plačilne kartice. Pazite tudi na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu. Ročna torbica naj bo vedno zaprta, nikoli je ne puščajte brez nadzora, dodajajo.

Dobro je tudi, da denarnico in dokumente shranjujete v oblačila ob telesu in ne v torbicah, posebej pa ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množicam in pazite na mimovozeče motorje in kolesa.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje