500 najbogatejših Zemljanov lani obogatelo še za bilijon

Gospodarstvo 16. Apr 202218:04 > 18:32 0 komentarjev
Elon Musk
PROFIMEDIA

Peščica najbogatejših prebivalcev Zemlje je lani še povečala skupno vrednost svojega premoženja. Skupno je 500 najbogatejših Zemljanov "težkih" več kot osem bilijonov (več kot 8000 milijard dolarjev), kar je več od vrednosti BDP skoraj vseh posameznih držav na svetu.

Najbogatejši prebivalci planeta, ki so že tako neizmerno bogati, so v lanskem letu skupno obogateli še za bilijon (milijon milijonov oziroma tisoč milijard) ameriških dolarjev, kažejo podatki Bloombergovega indeksa milijarderjev. Medtem pa ocene Združenih narodov kažejo, da je bilo v letu 2021 v revščino potisnjenih 150 milijonov ljudi.

Najbogatejši Zemljan Elon Musk je v zadnjih dvanajstih mesecih pridobil 118 milijard dolarjev, pri tem pa nikakor ni edini superbogataš, ki je zelo obogatel. Med tistimi, ki so občutno povečali vrednost svojega premoženja, so še francoski trgovec z luksuznimi dobrinami Bernard Arnault (svoje premoženje je povišal za skoraj 63 milijard) ter ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin, katerih premoženje je višje za 47 milijard oziroma 45 milijard. Leto 2021 Marku Zuckerbergu resda ni prizanašalo, a je ustanovitelj Facebooka ne glede na to obogatel za 25 milijard.

Čeprav je leto 2021 [v ZDA] minilo v znamenju prizadevanj delavcev – plače so se povišale, napetosti na trgu dela pa so okrepile sindikalno organiziranje – astronomske vsote, ki jih je pridobila peščica (0,001 odstotka) najbogatejših prebivalcev planeta, izpostavljajo, kako ogromen je razkorak med delavci ter menedžerji in delničarji, za katere delajo.

Kot že nešteto let poprej, je bilo tudi leto 2021 dobro leto za bogataše. Da bi ohranil vrvež na trgih, je Wall Street vedno znova odpravil skrbi glede inflacije, zastojev v dobavnih verigah in novih različic koronavirusa. Pri tem bogati dolgujejo zahvalo ameriški centralni banki, ki je finančne trge vsak mesec hranila z milijardami dolarjev, pri tem pa ohranjala obrestne mere blizu ničle – ta ohlapna monetarna politika je namreč stremela k zagotavljanju kroženja denarja v času, ko je pandemija covida-19 pretresala svetovno gospodarstvo.

Larry Page
Larry Page (PROFIMEDIA)
Bernard Arnault
Bernard Arnault (PROFIMEDIA)

Iz Bloombergovih evidenc je razvidno, da skupna neto vrednost 500 najbogatejših Zemljanov presega 8,4 bilijona dolarjev. Vsota presega vrednost bruto domačega proizvoda posameznih držav, pri čemer sta edini izjemi ZDA in Kitajska.

Davka za svoje veliko bogastvo ne bi plačali

Supermilijarderji, kot je Musk, so lani – pričakovano – zasmehovali predloge ameriških zakonodajalcev o obdavčitvi milijarderjev. Ustanovitelj Tesle, ki je v zadnjih letih plačal malo oziroma sploh nič davka na dohodek in čigar avtomobilsko podjetje je bilo delno zgrajeno z vladno pomočjo, je bil v kritiziranju obdavčevanja najbogatejših še posebej vokalen, pa čeprav bi bil denar, zbran od davkov, namenjen utrjevanju socialnih mrež v ZDA.

Facebook: Mark Zuckerbeg
Mark Zuckerberg (PROFIMEDIA)

Od začetka pandemije je skupno premoženje ameriških milijarderjev naraslo za več kot 70 odstotkov in presega pet bilijonov, je razvidno iz poročila kampanje Americans for Tax Fairness in nevladne organizacije Institute for Policy Studies, ki je vzelo pod drobnogled podatke Forbsa.

V luči tega v Demokratski stranki navajajo, da bi že nepričakovani zaslužek milijarderjev v zadnjih dveh letih lahko kril stroške načrta socialne infrastrukture ameriškega predsednika Josepha Bidna. A se to, kot kaže, ne bo zgodilo – ideje o zakonodaji, ki predvideva obdavčitev milijarderjev, so bile zatrte jeseni, ko je konservativni demokratski senator Joe Manchin izrazil pomisleke glede kaznovanja “ljudi v stratosferi”.

Avtorica originalnega prispevka je novinarka CNN Business Alison Morrow.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!