A1 se “zaradi dobička” ne bo umaknil iz Belorusije

Gospodarstvo 26. Apr 202211:51 > 13:29 0 komentarjev
A1 Telekom Avstrija
PROFIMEDIA

Skupina A1 Telekom Avstrija, ki ima v lasti beloruskega telekomunikacijskega operaterja A1, je razmišljala, da bi ustavila poslovanje v Belorusiji. Na koncu so se odločili, da v državi vendarle ostanejo, saj bi v nasprotnem primeru izgubili pomemben del dobička in odvzeli "alternativo" beloruskim strankam, pišejo tuji mediji. Zaradi sodelovanja z Rusijo in nedemokratičnosti je sicer EU proti režimu Aleksandra Lukašenka v preteklih mesecih uvedla številne sankcije.

Telekomunikacijski operater A1 ima v Belorusiji 42-odstotni tržni delež in je eno najbolj dobičkonosnih podjetij v skupini A1 Telekom Avstrija. Poslovanje skupine v Belorusiji prispeva 16 odstotkov dobička v celotni skupini. Skupina A1 Telekom Avstrija je sicer v 28-odstotni lasti avstrijske države, večinski lastnik skupine pa je z 51 odstotki mehiška družba América Móvil, eden največjih telekomunikacijskih operaterjev na svetu. Politiko skupino določa samo uprava družbe, ki je tudi razpravljala o ustavitvi poslovanja v Belorusiji.

“Viri iz podjetja navajajo, da je k dobičku usmerjena mehiška družba, ki ima večinski delež, glasovala za odhod iz Belorusije,” poroča avstrijski Kurier. Temu pa naj bi nasprotovali predstavniki sindikata in avstrijski solastniki. Medij poroča, da bi lahko zaradi odhoda iz Belorusije odpuščali v Avstriji. Zato so se na koncu odločili, da A1 ostane v tej državi.

Michael Höfler, uradni govorec družbe, je za avstrijski časopis dejal, da Skupina A1 Telekom Avstrija nima načrta, da bi se umaknila iz Belorusije. Po njegovih besedah se podjetje dobro zaveda “političnih razmer in težav s človekovimi pravicami” v Belorusiji, vendar pa meni, da je prisotnost podjetja tam koristna. Odhod bi tako prizadel le 2.300 zaposlenih v Belorusiji, ne pa tudi režima Aleksandra Lukašenka, je dodal. Höfler meni, da A1 v Belorusiji “pomembno prispeva k razvoju civilne družbe in zagotavljanju interneta prebivalcem”, da jim kaže, da je na trgu alternativa, ki omogoča prebivalcem povezavo z Evropo, zaposlenim pa mednarodno karierno napredovanje.

Kot pišejo tuji mediji, je vodstvo odločitev, da ostane v Belorusiji, sprejelo kljub represiji in grožnjam Lukašenka, da bo nacionaliziral A1, in kljub aretaciji tiskovnega predstavnika A1 Nikolaja Bredeleva, ki je od januarja v preiskovalnem priporu in je politični zapornik. Sedanje sankcije proti Belorusiji so sicer prizadele tudi A1, a do zdaj le pri uvozu določenih tehnologij, je pa pričakovati, da se bodo te sankcije še razširile. Če bodo v prihodnje uvedene sankcije proti beloruskemu bančnemu sektorju, podjetja ne bodo mogla izplačati dobička iz Belorusije.

“Če se bo A1 odločila prodati belorusko hči, jo bodo Rusi ali Kitajci z veseljem prevzeli,” piše avstrijski časopis. Predstavnik podjetja pa je ob tem dejal, da Belorusiji upajo, da bodo Avstrijci ostali njeni lastniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!