Ali se izplača točiti čez mejo: koliko gorivo stane pri sosedih?

Gospodarstvo 08. Mar 202212:17 > 12:50 1 komentar
točenje goriva
Profimedia

V Sloveniji so se danes pogonska goriva občutno podražila. Kakšne pa so cene v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem?

Cene goriva so se v Sloveniji močno povišale. 95-oktanski bencin na Petrolu in MOL danes stane 1,56 evra, dizel pa 1,67 evra. Na OMV je cena bencina in dizla za cent nižja. Za 60-litrski rezervoar bencina boste po novem tako na Petrolu in MOL odšteli 93,6, na OMV pa šestdeset centov manj. Za 60-litrski rezervoar dizla boste na Petrolu in MOL odšteli 100,2 evra, na OMV pa 99, 6. Več v članku Cene goriv v višave: koliko boste po novem odšteli za rezervoar.

Na Madžarskem občutno ceneje, v Italiji liter skoraj dva evra

Kot je razvidno iz spodnje tabele, je gorivo na današnji dan občutno cenejše le na Madžarskem: liter 95-oktanskega goriva stane 1,22 evra, kar je 34 centov manj kot v Sloveniji. Za 60-litrski rezervoar boste tako pri naših vzhodnih sosedih odšteli dobrih 20 evrov manj kot v Sloveniji. Od slovenskih sosed je gorivo najdražje v Italiji. Liter 95-oktanskega bencina v Italiji stane 1,989 evra, za 60-litrski rezervoar boste tam odšteli skoraj 120 evrov.

Cene goriva

Kot poudarjajo na AMZS, od koder smo pridobili informacije o cenah goriv, so cene informativne narave, saj se v večini tujih držav cene goriv med različnimi ponudniki in različnimi lokacijami lahko močno razlikujejo. Cene jim posredujejo tuji avtoklubi, gre pa za povprečne cene v državi. Na avtocestah pa so cene goriv v večini držav – tudi na Hrvaškem, Avstriji in Italiji – lahko tudi do 20 odstotkov višje, še dodajajo na AMZS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje