Alpina odhaja v tuje roke

Gospodarstvo 17. Maj 202216:47 > 18. Maj 2022 11:50
Alpina
Žiga Živulović jr./BOBO

V sredo se bo s podpisom kupoprodajne pogodbe končal leto dni trajajoč postopek prodaje žirovske Alpine. Nova lastnica bo postala družba K&H, ki je del mednarodne skupine Franco, so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot pravijo, je K&H poleg najvišje kupnine ponudila tudi "odlične pogoje za nadaljnji razvoj skupine Alpina". Ne gre sicer za podjetje iz obutvene panoge, temveč za nekakšno holdinško podjetje, ki ima v lasti več kot 30 podjetij, tudi proizvodna.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana pod imenom slaba banka, je postala večinska lastnica Alpine v letu 2015. “Kot finančna lastnica je skupaj z vodstvenimi ekipami Alpine poskrbela za finančno sanacijo, prestrukturiranje, racionalizacijo in stabilizacijo družbe,” so ob tem v sporočilu za javnost zapisali na DUTB.

Višine kupnine v DUTB ne razkrivajo. Je pa tako imenovana slaba banka v Alpino od leta 2015, ko je postala njena lastnica, vložila 44 milijonov evrov: 24 milijonov evrov posojila in 20 milijonov evrov kot preoblikovanje dolga v kapital. Zdaj so prodali 24-milijonsko terjatev in lastniški delež. V lanskem letu so na slabi banki ocenili, da je tako z vidika nujnosti poslovnega prestrukturiranja kot tržnih razmer čas za prodajo primeren, zato so skupino Alpina ponudili trgu. “Da je bil čas za prodajo ustrezen, dokazuje velik interes zainteresiranih vlagateljev in visoka iztržena vrednost za davkoplačevalce,” pravijo na DUTB.

Ob tem so spomnili, da se je prodajni postopek skupine Alpina uradno začel avgusta 2021, priprave nanj pa že pol leta prej. “Da bi omogočila najkakovostnejši nabor investitorjev in maksimirala iztržek, se je DUTB odločila za prodajno strategijo v več korakih, ki je vključevala predhoden skrbni pregled potencialnih kupcev, zbiranje nezavezujočih ponudb in zbiranje zavezujočih ponudb. Resen interes za nakup je izkazalo 10 potencialnih investitorjev, tako iz Slovenije kot tujine. Prodajni postopek je kot finančni svetovalec za DUTB vodila mednarodna svetovalna družba KPMG, kot pravni svetovalec pa Odvetniška pisarna Jerovšek Malis,” so še sporočili pred jutrišnjim podpisom kupoprodajne pogodbe.

Novi lastnik naj bi že imel izdelano strategijo razvoja

Na slabi banki so K&H izbrali ne le “zaradi najvišje finančne ponudbe, temveč tudi zaradi izdelane strategije razvoja družbe Alpina v prihodnje”. Kot so navedli, se bo novi lastnik prednostno usmeril v prestrukturiranje in izboljšave področij proizvodnje, prodaje, odnosov s poslovnimi partnerji ter v nadaljnji razvoj blagovne znamke Alpina in njenih izdelkov.

“Pri tem bo njihova strategija temeljila na pripravi treh ključnih korakov: celostni analizi delovanja družbe, prodajni strategiji in dolgoročni strategiji družbe. Nov lastnik bo zadržal število zaposlenih na isti ravni kot doslej, s ciljem izboljšanja produktivnosti skupine. DUTB zato ocenjuje, da delovanje v okviru novega lastnika za Alpino pomeni nove poslovne priložnosti in razvojne sinergije, ki bodo tako družbi kot njenim zaposlenim olajšale tekmo na trgu,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kdo bodo novi lastniki Alpine

Družba K & H je del skupine Franco, ki jo sestavlja 30 družb s ključnimi aktivnostmi na Češkem, Slovaškem in v Avstriji ter številnimi kupci iz Evrope, Afrike in Azije. Gre za na Češkem registrirano družinsko podjetje v lasti Františka Pivode in njegovih dveh sinov. Vizija skupine Franco je razvoj prevzetih družb in, ob aktivnem vključevanju njihovih vodilnih ekip, maksimiranje dolgoročnih dobičkov posameznih družb v skupini. Glavni segmenti njihovega delovanja so proizvodnja, nepremičnine in maloprodaja, pri čemer v zadnjih letih beležijo strmo rast poslovanja, so sporočili iz DUTB.

Alpina
Luka Jereb/ Alpina

Franci Matoz, predsednik upravnega odbora DUTB, je ob tem dejal, da z zadovoljstvom ugotavlja, da so skrbno načrtovan in izvajan proces pripeljali do uspešnega zaključka. “Alpina je priznana in iskana blagovna znamka, kar je potrdilo veliko zanimanje potencialnih kupcev. Ta potencial je prepoznal tudi nov lastnik, ki ima za Alpino smele razvojne načrte na vseh področjih njenega delovanja, ki bodo zagotavljali nadaljnjo rast in razvoj družbe v korist vseh ključnih deležnikov. DUTB je od kupca zahtevala zaveze o ohranitvi blagovne znamke, proizvodnje v Žireh, predvsem pa ohranitev zaposlenih,” je dodal.

“Prepričani smo, da gre za nakup z velikim potencialom za rast”

František Pivoda, lastnik in direktor skupine Franco, pa je povedal, da njihova odločitev za nakup Alipine temelji na dejstvu, da gre za izjemno prepoznavno, močno in visoko kakovostno znamko, zlasti v športnem segmentu, z ugledno pozicijo na trgu. “Prepričani smo, da gre za nakup z velikim potencialom za rast in dolgoročno dobičkonosno naložbo. Znamka Alpina bo na ravni imena ostala nedotaknjena, njeno identiteto pa bomo nadgradili in obogatili z vrednotami, tako v športnem, kot tudi v modnem segmentu. Kot novi strateški lastniki želimo nadaljevati tradicijo Alpine v Sloveniji in tujini, nadgrajevati njene dosedanje uspehe in še naprej razvijati skupino in blagovno znamko Alpina, da bo kos tržnim izzivom. Verjamemo pa, da tudi naša notranja podjetniška kultura prinaša Alpini in zaposlenim možnosti za rast in nadaljnji razvoj,” je še povedal.

DUTB
Luka Jereb/Alpina

Predsednik nadzornega sveta Sebastian Cafuta pa verjame, da se pod novim lastništvom Alpini odpirajo številne nove priložnosti, ki si jih tako ugledna blagovna znamka tudi zasluži.

Zaposlene veselijo zaveze, da bo novi lastnik ohranil delovna mesta v Žireh

Jure Krvina, predsednik sveta delavcev v podjetju, pa je dejal, da so si zaposleni oddahnili po napetem in dolgotrajnem pričakovanju odločitve v zvezi z novim lastnikom. “Prvi vtisi so zelo obetavni, zagotovila, ki so jih podali predstavniki K&H na predstavitvi, pa izkazujejo razumevanje vloge Alpine kot tradicionalne blagovne znamke in lokalnega zaposlovalca. Še posebej nas veselijo zaveze, da bo nov lastnik omogočil rast družbe ob ohranjanju števila zaposlenih in sedeža skupine v Žireh,” je povedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.