Bitcoin znova dosegel rekordno vrednost

Gospodarstvo 20. Okt 202117:37 0 komentarjev
Bitcoin
Dado Ruvic/REUTERS

Najbolj znana kriptovaluta bitcoin je dosegla rekordno vrednost. Zanjo je bilo treba na borzi Bitstamp odšteti tudi več kot 66.000 dolarjev oziroma 56.700 evrov.

Vrednost najbolj znane kriptovalute bitcoin se je povzpela do novega rekorda. Za bitcoin je bilo treba na borzi Bitstamp odšteti tudi več kot 66.000 dolarjev oziroma 56.700 evrov. K rasti je prispevalo dejstvo, da so v torek na newyorški borzi začeli trgovati s prvim bitcoin ETF-skladom v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjeni sklad ne kupuje bitcoinov, ampak trguje s terminskimi pogodbami, ki so vezane nanj. Po oceni AFP gre za nov korak k širši družbeni sprejemljivosti najbolj poznane kriptovalute.

Bolj tradicionalnim vlagateljem namreč omogoča spoznavanje s svetom kriptovalut in s tem spodbuja trgovanje z njimi. Danes je vrednost bitcoina poskočila za do sedem odstotkov, v zadnjem tednu pa za 18 odstotkov.

Prvič po aprilu letos nad 64.000 dolarji

Bitcoin je bil nazadnje več kot 64.000 dolarjev  (54.952 evrov) vreden aprila letos, nato pa je njegova vrednost zdrsnila pod mejo 30.000 dolarjev (25.759 evrov). Prav nestanovitnost vrednosti bitcoina in drugih kriptovalut je eden od razlogov, zaradi katerega številni finančni strokovnjaki vlaganje v to premoženje odsvetujejo. Kritiki jim očitajo tudi pomanjkanje regulacije in nadzora, zaradi česar so priljubljene tudi pri kriminalcih in pri financiranju terorističnih dejavnosti.

Zagovorniki medtem kriptovalute vidijo kot prihodnost plačil in zavarovanje proti inflaciji v času, ko centralne banke po vsem svetu po pandemiji covida-19 pospešeno tiskajo denar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!