Blaž Košorok potrjen na mesto generalnega direktorja Gen energije

Gospodarstvo 30. Mar 202220:02 > 21:59 2 komentarja
Blaž Košorok
N1

Dosedanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok je uradno potrjen za generalnega direktorja Gen energije. Štiriletni mandat mu začne teči v petek, predvidoma bosta osrednji nalogi njegovega mandata podaljšanje dovoljenja za prvi blok krške nuklearke in umeščanje megaprojekta drugega bloka, ki je lani dobil energetsko dovoljenje.

Dober mesec dni po tem, ko so državni nadzorniki z mesta generalnega direktorja Gen energije razrešili Martina Novšaka, je nadzorni svet GEN na njegovo mesto na današnji seji imenoval Blaža Košoroka. Novi generalni direktor bo štiriletni mandat nastopil 1. aprila 2022, so še sporočili iz družbe. Košoroka je sicer vlada na njegov predlog na ponedeljkovi dopisni seji razrešila z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Jerneja Vrtovca.

Gordana Radanovič, ki je bila prej članica poslovodstva, pristojna za finance, po Novšakovi razrešitvi mesec dni nazaj pa postala vršilka dolžnosti generalne direktorice, se bo zdaj predvidoma preselila na staro mesto. V poslovodstvu pa ostaja še Danijel Levičar, in sicer kot poslovni direktor. Dosedanji generalni direktor Martin Novšak je svetovalec poslovodstvu.

Da se Košoroku obeta položaj na čelu Gen energije, so mediji poročali že pred meseci. Danes končan postopek izbire generalnega direktorja so zato ves čas spremljali sumi, da je le navidezen. Po informacijah N1 je po razrešitvi Novšaka konec februarja nadzorni svet Gen energije več kandidatov povabil k oddaji prijave in programa razvoja podjetja. Uradno nam je, da se je prijavil, potrdil le Košorok, neuradno pa so to storili tudi Novšak, Levičar, Bruno Glaser, ki je zdaj vodja tehničnega sektorja v Gen energiji, Tomaž Žagar, vodja službe za storitve in razvoj v Gen energiji, ter Karlo Peršolja, nekdanji šef Borzena. Skozi sito ponedeljkove kadrovske komisije naj bi se prebili Košorok, Glaser in Peršolja, prvi je bil na današnji seji nadzornega sveta nato potrjen za novega generalnega direktorja.

Gen energija upravlja posavski steber slovenske energetike, kamor sodi polovica krške nuklearke, Termoelektarna Brestanica, hidroelektrarne na Savi in večinsko lastništvo v trgovcu z električno energijo Gen-I. Julija lani ji je infrastrukturno ministrstvo podelilo tudi energetsko dovoljenje za drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, večmilijardni projekt, ki naj bi se podrobneje izoblikoval v prihodnjih letih in ga trenutno vodi Danijel Levičar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje