BMW pomanjkanje čipov pričakuje vsaj še pol leta

Gospodarstvo 06. Sep 202120:23 0 komentarjev
BMW, pomanjkanje čipov
PROFIMEDIA

Kriza s pomanjkanjem čipov bi lahko po oceni vodje nemškega proizvajalca avtomobilov BMW Oliverja Zipseja trajala še naslednjih šest do 12 mesecev.

Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, bo BMW ne glede na napovedi konkurence še naprej izdeloval avtomobile z bencinskimi in dizelskimi motorji. “Ni razloga, da bi prenagljeno napovedovali izstop,” je dejal vodja nemškega proizvajalca avtomobilov BMW Oliver Zipse in dodal, da je po njegovi oceni BMW na “popolnoma pravilni poti”.

Ocenjuje, da bo leta 2030 morda polovica vseh novih vozil električnih, a pod pogojem, da se bo infrastruktura za polnjenje dovolj hitro povečala. Kdor ne bo oskrboval druge polovice trga, se bo soočil s krčenjem, meni. “Kdor želi biti dobičkonosno, rastoče podjetje, mora imeti ponudbo,” dodaja.

Poudaril je, da so med premijskimi proizvajalci vozil prodali največ elektrificiranih avtomobilov. BMW je obseg naročil baterijskih celic za leta do 2030 skoraj podvojil, povečal ga je s 12 na 22 milijard evrov.

V nasprotju z Volkswagnom in Daimlerjem ne načrtuje lastne tovarne baterij, saj da trg deluje zelo dobro, poleg tega hitro prihaja do sprememb v tehnologiji. Po njegovem mnenju je ključno lastno znanje, ne proizvodnja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!