Boštjančič na srečanju ministrov EU podprl prenovo pravil trgovanja z energenti

Gospodarstvo 10. Sep 202215:02 2 komentarja
Klemen Boštjančič.
Minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Ministri Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve so zasedali na neformalnem srečanju v Pragi. Srečanja se je udeležil tudi slovenski finančni minister Klemen Boštjančič, ki se zavzema za takojšen dogovor glede prenove pravil trgovanja na terminskih trgih energentov na ravni EU.

Osrednje teme razprav so bile vojna v Ukrajini in njene gospodarske in finančne posledice, obdavčitev dohodkov v Evropski uniji in razprava o ekonomskem upravljanju v spremenjenih okoliščinah.

V razpravi o vojni v Ukrajini in njenih posledicah so se finančni ministri osredotočili predvsem na reševanje gospodarskega in finančnega vidika krize. Države so tako že sprejele ukrepe, ki zmanjšujejo energetsko odvisnost Evrope od Rusije, so sporočili z ministrstva za finance.

Minister Klemen Boštjančič je izpostavil potrebo po takojšnjem dogovoru na ravni EU glede prenove pravil trgovanja na terminskih trgih energentov, s katerimi bi preprečili špekulativne akcije, ki vodijo v visoka dnevna nihanja na teh trgih, so zapisali na ministrstvu.

Elektrika v Španiji
PROFIMEDIA

Govorili so tudi o okviru za ekonomsko upravljanje. Kot so sporočili s finančnega ministrstva, fiskalna politika pomembno vpliva na lajšanje učinkov trenutne krize, ki je usmerjena predvsem na področje cen energentov in inflacije. Zato je potrebna prilagoditev fiskalnih pravil, ki morajo biti prilagojena trenutnim potrebam. Razprava se je vrtela okrog vprašanj porasta javnega dolga v EU v zadnjih 20 letih ter smeri fiskalnih pravil.

Po prenovi po zadnji finančno-gospodarski krizi so namreč ta “pod udarom še ne popolnoma končane zdravstvene in sočasno prisotne energetske krize ter vojne v Evropi”. Ministri se tako zavzemajo za poenostavitev fiskalnih pravil ter večjo raven njihovega spoštovanja, pri čemer dopuščajo različno hitrost prilagajanja s čim manj izjemami.

gorivo bencin nafta Petrol denar
N1/Uroš Kokol

Dotaknili so se tudi davčnega področja. V podporo okrevanju unije po pandemiji covida-19 je Evropska komisija maja 2021 sprejela sporočilo o obdavčitvi podjetij. Cilj tega je spodbuditi vzpostavitev trdnega, učinkovitega in pravičnega sistema obdavčitve podjetij v EU. Ministri so razpravljali o preteklih in prihodnjih aktivnostih na tem področju.

Pred neformalnim srečanjem finančnih ministrov je potekalo srečanje evroskupine in delovno kosilo, na katerem so ministri obravnavali vprašanje zagotavljanja finančne pomoči Ukrajini za ohranjanje njene stabilnosti in odpornosti.

Minister je ob dogodku opravil bilateralna srečanja s špansko ministrico za ekonomijo in digitalizacijo Nadio Mario Calvino Santamaria, avstrijskim ministrom za finance Magnusom Brunnerjem ter komisarko za finančne storitve, finančno stabilnost ter kapitalske trge Mairead McGuinness, so še sporočili s finančnega ministrstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje