Bruselj predlaga način plačevanja za ruski plin brez kršitve sankcij

Gospodarstvo 23. Apr 202218:42 1 komentar
Rusija plin
Profimedia

Podjetja iz EU lahko kljub zahtevi Rusije, da morajo za plin po novem plačevati v rubljih, še naprej kupujejo ruski plin, ne da bi pri tem kršila sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla EU, je ocenila Evropska komisija. Podjetjem predlaga, da plačila poravnajo v evrih ali dolarjih, ki se šele nato pretvorijo v rusko valuto.

Konec marca je ruski predsednik Vladimir Putin od držav EU zahteval, da v prihodnje ruski plin plačujejo v rubljih. Kupcem ruskega plina so nato v Moskvi svetovali, da odprejo račun pri ruski banki Gazprombank in nanj položijo denar v dolarjih in evrih tako kot doslej, Gazprombank pa bo ta denar nato pretvorila v rublje in ga nakazala energetskemu podjetju Gazprom.

A če bi kupci iz EU ruski plin plačevali v rubljih, bi s tem kršili režim sankcij EU proti Moskvi, je kmalu zatem v internem dokumentu ocenila Evropska komisija in med drugim opozorila, da Putinov odlok kupcem plina iz EU jemlje nadzor nad dejanskim zaključkom nakupa in jih sili v kršitev sankcij. V opombi je komisija sicer pojasnila, da je ta ocena zgolj predhodna.

Kot je po poročanju več tujih tiskovnih agencij nato v petek pojasnil tiskovni predstavnik komisije, so zdaj temeljito preučili Putinov odlok in pri tem ugotovili, da vendarle obstaja način, po katerem lahko podjetja iz EU še naprej kupujejo ruski plin in obenem ne kršijo režima sankcij.

Odlok namreč po navedbah Bruslja izrecno “ne onemogoča postopka plačila, ki je v skladu z omejitvenimi ukrepi EU”, je pa res, da “postopek za določanje izjem od zahtev odloka še ni jasen”.

Podjetjem tako v Bruslju svetujejo, da rusko stran obvestijo, da nameravajo svoje pogodbene obveznosti še naprej izpolnjevati tako, kot so jih doslej, to pomeni z depozitom določene vsote v evrih ali dolarjih. To je tudi v skladu z obstoječimi pogodbami, ki v veliki večini izrecno govorijo o plačevanju v evrih ali dolarjih.

Obenem naj Rusijo tudi jasno seznanijo, da svoje pogodbene obveznosti smatrajo kot izpolnjene in nakup kot zaključen že po nakazilu plačila v evrih in dolarjih – in ne šele po pretvorbi teh v rublje.

Kot so še zapisali v Bruslju, režim sankcij podjetjem iz EU ne prepoveduje odprtje računov pri Gazprombank.

Gre sicer le za nasvet komisije, ki ni pravno obvezujoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje