Če želite dopust preživeti na Obali, boste morali globoko seči v žep

Gospodarstvo 13. Jun 202219:00 > 19:22 1 komentar
Portorož
PROFIMEDIA

Večina počitniških kapacitet ob slovenski obali in na Gorenjskem je julija že zasedena. Ob morju je prostih še nekaj sob in apartmajev, v okolici Blejskega in Bohinjskega jezera pa je rezervacija že večji izziv. Preverili smo, koliko boste odšteli za teden dni počitnic v Sloveniji.

Hrana, gorivo, tehnični izdelki, počitnice … V zadnjih mesecih se je vse močno podražilo, za zdaj pa ne kaže, da bi se razmere kmalu umirile. Slovenski ekonomist in profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak je za N1 povedal, da bomo s povišano inflacijo morali živeti še nekaj let.

Zaradi višjih cen goriva so močno poskočile tudi cene prevozov. Letalske vozovnice so se v zadnjih treh mesecih podražile do okoli 30 odstotkov, del podražitev pa se je prenesel tudi na potrošnike. Tisti, ki so svoje počitnice rezervirali že pred časom, zdaj dobivajo obvestila, da morajo doplačati še dodatek za gorivo.

Zaradi vse višjih cen in dražjega goriva so se številni namesto za bolj oddaljene destinacije odločili, da bodo počitnice preživeli v Sloveniji ali sosednjih državah. Na slovenski obali in Hrvaškem so turistične kapacitete zelo zasedene, prostih je le še nekaj namestitev.

Za dva dni najmanj 500 evrov

Če želite ta konec tedna preživeti na Obali, boste morali seči globoko v žep. Večina hotelskih sob je zasedena, proste nastanitve ima le še peščica hotelov. Družina z enim otrokom bo morala za dve nočitvi v hotelu odšteti najmanj 500 evrov, največ pa je za vikend oddih treba odšteti v petzvezdičnem hotelu Kempinski Palace – 2.300 evrov, kažejo podatki spletne strani za rezervacijo počitniških namestitev Booking.com. Visoke so tudi cene drugih nastanitev: za vikend najem apartmaja boste v povprečju odšteli med 300 in 600 evrov. Bolj urejene nastanitve in tiste, ki so bliže morju, so praviloma dražje.

Visoke cene na vrhuncu turistične sezone

Tudi v juliju, na vrhuncu turistične sezone, je veliko hotelov že zasedenih. Družina z enim otrokom bo takrat za teden dni oddiha (23.–30. julij) na Obali odštela najmanj 1.500 evrov. Najdražje so počitnice v prestižnejših portoroških hotelih, kjer sedem nočitev stane dobre tri tisočake. Za najem apartmaja boste v tem obdobju v povprečju odšteli med 100 in 200 evrov na dan. Apartmaji v notranjosti so praviloma cenejši, vendar boste morali v tem primeru do plaže hoditi daleč ali se peljati.

Nad Ankaranom, nekaj minut hoje od plaže, lahko julija najamete vilo Petra, ki ima tri spalnice, dve kopalnici, teraso s pogledom na vrt in zunanji bazen. Za teden dni oddiha v tej vili boste morali odšteti 4.300 evrov. Svoje počitnice pa lahko preživite tudi v plavajoči hiši Memory na vodi, ki je v Luciji. Hiša ima na strehi tudi jacuzzi, za teden dni najema pa boste morali odšteti 2.300 evrov.

Vila Petra
Booking.com

Na Bledu ima proste sobe le še en hotel

Če niste ljubitelj morja, se boste morda na poletne počitnice odpravili v objem gora. V okolici Blejskega in Bohinjskega jezera so v izbranem julijskem terminu zasedeni že skoraj vsi hoteli. Proste so le sobe v hotelu za odrasle Bled Rose Hotel, ki leži ob jezeru. Za sedem nočitev v juliju boste tu odšteli 2.700 evrov. Ob Bohinjskem jezeru ima proste sobe le še Art Hotel Kristal, v katerem bo družina za sedem nočitev odštela 1.700 evrov.

Zelo so zasedeni tudi apartmaji in druge nastanitve ob Blejskem jezeru: za teden dni najema boste odšteli najmanj 900 evrov. Turistične kapacitete so v izbranem terminu, z dvema izjemama, razprodane tudi ob Bohinjskem jezeru. Prosti sta le še Villa Ukanc in Residence Aurora. V prvi boste za enotedenski najem odšteli 2.160 evrov, v drugi pa tri tisočake.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje