Cena nafte na najvišji ravni po letu 2008

Gospodarstvo 07. Mar 202208:27 > 08:31 3 komentarji
nafta
Sergei Karpukhin/REUTERS

Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju zvišale in dosegle najvišje vrednosti po juliju leta 2008. Naftne trge je namreč razburila izjava ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna, da se Bela hiša in zavezniki pogovarjajo o prepovedi uvoza nafte iz Rusije.

Združene države Amerike in evropski zavezniki preučujejo možnost prepovedi uvoza ruske nafte, je v nedeljo napovedal ameriški državni sekretar Antony Blinken ter dodal, da se je Bela hiša uskladila s ključnimi kongresnimi odbori, da uveljavijo lastno državno prepoved.

Da preučujejo predlog zakona o prepovedi uvoza ruske nafte in plina v ZDA, je v pismu demokratom, ki je bilo objavljeno v nedeljo zvečer, sporočila tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Poleg tega bi tudi preklicali normalne trgovinske odnose z Rusijo in Belorusijo ter začeli proces onemogočenja dostopa Rusije do Svetovne trgovinske organizacije.

Ker je Rusija tretja največja proizvajalka nafte, bi takšna poteza še povečala krizo v oskrbi ravno v času, ko se povpraševanje povečuje. Tudi drugo blago iz te regije, kot so pšenica in kovine, se je od začetka ruskega napada na Ukrajino močno podražilo.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času podražila za 10,37 dolarja na 126,05 dolarja za 159-litrski sod. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 11,37 dolarja na 129,84 dolarja. Kot izpostavlja AFP, je nafta brent rekordno ceno 147,50 dolarja za sod dosegla julija 2008.

Pomisleki iz Nemčije

Pomisleke zoper prepoved uvoza ruske nafte je medtem slišati iz Nemčije, ki iz te države uvozi približno 55 odstotkov plina ter 42 odstotkov nafte in premoga. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je takšno potezo označila za nesmiselno, saj je ni mogoče ohraniti na dolgi rok. “Nič ne pomaga, če čez tri tedne ugotovimo, da imamo v Nemčiji le še nekaj dni električne energije in da moramo zato te sankcije odpraviti,” je dejala za nemško javno radiotelevizijo.

Čeprav je nafta še vedno izvzeta iz sankcij, usmerjenih proti Rusiji, ruski izvozniki nafte težko najdejo kupce. Energetski velikan Shell je eno od edinih podjetij, ki še vedno kupuje rusko nafto, čeprav je dejal, da bo dobiček namenil za pomoč Ukrajini, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje