Cena plina v nebo: januarja se bo ogrevanje podražilo še za več Slovencev

Gospodarstvo 21. Dec 202119:53 > 22. Dec 2021 09:11 2 komentarja
podražitev evro plin
Profimedia

Od začetka meseca sta dražja plin in elektrika pri Petrolu, z januarjem elektriko draži še Energija plus. Daljinska toplota se je že v zadnjih mesecih močno podražila na Jesenicah, v Mariboru, Ljubljani. Z januarjem je sicer pričakovati večji val podražitev za končne odjemalce, predvsem stanovalce blokov, zaradi poteka letnih zakupov plina in elektrike. Upravniki, ki pogodb niso podpisali do jeseni, prejemajo ponudbe za trikrat višje cene. Na drugi strani nekateri ponudniki obstoječim odjemalcem obljubljajo zamrznjene cene do prihodnjega poletja – poleg Gen-I tudi kranjski Domplan.

Cene zemeljskega plina v Evropi so danes dosegle rekordne ravni. Na londonski borzi ICE je bilo treba okoli 13. ure za tisoč kubičnih metrov plina prvič odšteti več kot 2.000 dolarjev, in sicer 2.004 dolarje oziroma 172,52 evra na megavatno uro plina. Trenutno so pri okoli 171 evrih na megavatno uro, kar je 16 odstotkov nad ponedeljkovo vrednostjo, poroča STA.

Pregledali smo, ali in koliko se globalni skoki cen energentov že odražajo na zneskih položnic za električno energijo ter ogrevanje v Sloveniji.

Elektrika: podražitve in tudi nekaj odpovedi pogodb

Kot prvi je podražitev napovedal Petrol, ki je cene dvignil z decembrom. Cene za gospodinjske odjemalce so se zvišale od 21 do slabih 35 odstotkov, za male poslovne odjemalce pa za približno 30 odstotkov. Ker elektrika predstavlja le tretjino cene (preostalo so omrežnina in dajatve), bodo cene na januarskih položnicah višje za približno desetino.

Tudi mariborski trgovec Energija plus, ki je v lasti Elektra Maribor in Holdinga Slovenske elektrarne, z januarjem dviguje cene elektrike. Cene za odjemalce, ki imajo pakete Osnovna oskrba I, II, III, IV oziroma Dvojni Plus, bodo višje za skoraj 30 odstotkov, s tem bo znesek položnici višji za približno deset odstotkov.

V zadnjih mesecih so trije ponudniki, Telekom Slovenije, Elektro prodaja E.U. ter Sonce energija, odjemalcem odpovedali pogodbe. Na drugi strani nekateri ponudniki, na primer Gen-I in E3, do zdaj niso dražili elektrike. Gen-I je že poleti dal javno zavezo, da bo cene za gospodinjstva ohranil do poletja 2022.

Vsi ponudniki pa s prihodnjim letom dražijo elektriko za poslovne odjemalce. Tisti, ki niso podpisali pogodbe do septembra, bodo verjetno plačevali trikrat dražjo elektriko.

O tem, da se elektrika draži tudi zaradi dražjega zemeljskega plina, smo pisali v članku Bo energija še kdaj poceni?.

Zemeljski plin: z januarjem podražitve za stanovalce blokov

Cene zemeljskega plina so trenutno zaradi spleta različnih dejavnikov (o teh v spodnjem okvirju) več kot štirikrat višje kot v tem času lani, pri čemer se je glavnina rasti cen na borzi zgodila od začetka jeseni.

Petrol je, enako kot elektriko, tudi plin podražil z decembrom. Gen-I za prihodnje leto ne izključuje možnosti manjših podražitev plina. V kranjskem podjetju Domplan, ki plin dobavlja štiri tisoč gospodinjstvom in 500 podjetjem, pravijo, da se je cena zemeljskega plina za končne odjemalce letos povišala za približno 20 odstotkov. “Če bodo dlje časa vztrajale pri visoki ravni, bodo za končnega uporabnika dodatne podražitve neizbežne, saj so nakupne cene odvisne od borznih cen v prihodnosti,” nam je pojasnil Matjaž Frelih, ki je v kranjskem podjetju zadolžen za marketing.

Najbolj masovno naj bi se učinki dviga poznali po novem letu, saj imajo na primer bloki pogodbe o letnem zakupu plina, ki pa s koncem leta potečejo. Kot je včeraj za STA povedal Boštjan Udovič z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je problem, ker večina ponudnikov blokovske kotlovnice šteje med poslovne odjemalce.

To je nekatere postavilo v kočljiv položaj. Stanovalka bloka na Tbilisijski ulici v Ljubljani nam je povedala, da so v njenem bloku že pred meseci dobili ponudbo za trikrat dražji plin za prihodnje leto. Blok upravlja podjetje Gospodar, ki je hkrati upravnik kotlovnice in tudi 70 odstotkov stanovanj, ki so vezana na to kotlovnico. Direktor podjetja Luka Novinec nam je pojasnil, da so letos dvakrat poskusili izbrati ponudnika plina, a obakrat niso izbrali nikogar zaradi majhnega števila prijav, izredno kratkega roka za prejem ponudbe in relativno visoke cene.

Cene plina se tako hitro spreminjajo, da ponudbe zelo hitro potečejo. “Celo distributerji cene plina ne napovedujejo niti za dan vnaprej,” nam je dejal Novinec. V podjetju so konec novembra končali tretji razpis.

Kaj poganja cene plina?

Visoke rasti cene zemeljskega plina so posledica:

  • dolge in hladne pretekle ogrevalne sezone in zato pozno polnjenje skladišč ZP v Evropi,
  • okrevanje gospodarstva po koronakrizi,
  • zmanjšanje proizvodnje ZP v Veliki Britaniji in Nizozemski,
  • znižana proizvodnja električne energije iz vetra na Norveškem in posledično koriščenje njihovega ZP za proizvodnjo elektrike, s tem je zmanjšana oskrba z ZP v ostale evropske države,
  • pritisk Rusije na čimprejšnjo uporabo plinovoda Severni tok 2,
  • pritisk ZDA na povišanje cene ZP, saj je bila njihova proizvodnja ZP iz skrilavcev v lanskem letu, zaradi padca cen ZP, zaradi koronakrize ogrožena, saj cena ni pokrivala stroškov proizvodnje,
  • vpliv visokega povišanja emisijskih kuponov, zato prenehanje uporabe premoga in prehod na ZP,
  • zagotovo tudi špekulacije velikih igralcev na trgu zemeljskega plina.

Vir: Energetika Maribor

Daljinska toplota: v Kranju so se izognili podražitvam

Kot smo pisali, so cene – in tudi stopnje podražitev – najvišje na Jesenicah in v Mariboru. Obe občini sta odjemalcem na pomoč priskočili s subvencijo, ki pa pokrije le del povišanja cene na položnici.

Od decembra je občutno dražja tudi daljinska toplota v Ljubljani, ki jo proizvaja Energetika Ljubljana. Razlog je v rasti cen emisijskih kuponov, saj je primarni energent za proizvodnjo daljinske toplote v prestolnici premog (odvisnost od tega bodo prihodnje leto zmanjšali, saj končujejo gradnjo plinsko-parne enote).

Energetika Ljubljana je variabilni del cene zvišala za 25,98 odstotka, dvig pa se bo na računih uporabnikov izrazil kot 20-odstotna podražitev ogrevanja. Medtem ko so v Mariboru napovedali, da bodo s subvencijami ublažili visoke dvige cen, so z ljubljanske občine sporočili, da ne razmišljajo o subvencioniranju ogrevanja.

A tudi daljinska toplota se ne draži povsod. V Kranju, kjer jo tako kot na Jesenicah in v Mariboru proizvajajo na plin, je cena celo malo nižja kot pred letom dni. “Zemeljski plin za skupne kotlovnice, prek katerih s toploto oskrbujemo več kot 7.300 stanovanj, poslovnih prostorov in javnih zgradb, kupujemo na vsakoletnih razpisih. Spremembe stroškov ogrevanja zaradi že zakupljenih količin zemeljskega plina ne načrtujemo pred 1. julijem 2022,” nam je pojasnil Matjaž Frelih iz Domplana. Dodal pa je, da bodo zaradi rekordnih borznih cen zemeljskega plina in elektrike podražitve na daljši rok neizogibne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje