Nas jutri čakajo rekordne cene dizla in bencina?

Gospodarstvo 30. Apr 202207:57 > 12:52 5 komentarjev
Bencinska črpalka
Žiga Živulović jr./BOBO

Po tem ko je vlada sklenila, da ne bo več regulirala cen pogonskih goriv, je pričakovati, da bodo cene bencina že jutri poskočile. Mnogi so se že včeraj odpravili na bencinske servise in napolnili rezervoarje svojih avtomobilov, gnečo pred dvigom cen pa lahko pričakujemo tudi danes. Iz nekaterih bencinskih črpalk širom po državi že poročajo, da je dizla zmanjkalo.

Ker vlada v petek ni podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv, je že v kratkem znova pričakovati dvig cen bencina. Po preračunu Financ se bodo cene po 1. maju povzpele na rekordne ravni. Liter najbolj prodajanega, 95-oktanskega bencina bi po izračunih Financ lahko stal več kot 1,6 evra, liter dizla pa kar 1,8 evra. Cena bencina bi lahko poskočila za približno deset centov na liter, dizel pa celo za slabih 30 centov na liter.

Pred nedeljsko podražitvijo pogonskih goriv je na bencinskih servisih tako že danes pričakovati gnečo, ki je bila ponekod že v petek. Iz bencinskih črpalk širom po državi že poročajo, da jim je dizla že zmanjkalo. Več o paniki na bencinskih servisih si lahko preberete TUKAJ. 

bencinska črpalka
N1

Kot smo poročali, vlada uredbe ni podaljšala, saj je ocenila, da so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. Začasno regulacijo maloprodajnih cen bencina je sicer uvedla 14. marca. Po zdaj veljavni uredbi maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Najvišja dovoljena veleprodajna cena z davkom na dodano vrednost za motorni bencin NMB-95 znaša 1,503 evra na liter, za dizel pa 1,541 evra na liter.

Konec marca je vlada določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene, in sicer za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina v višini 1,483 evra, za liter dizla pa 1,521 evra za liter.

Če se bo bencin z majem povzpel prek 1,6 evra za liter, bi to pomenilo velik rekord. Največ doslej je stal avgusta leta 2012, in sicer 1,58 evra za liter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje