Vrtovec o cenah energentov: Smo na varni strani, ukrepi niso potrebni

Gospodarstvo 14. Okt 202115:14 > 15. Okt 2021 08:09
Jernej Vrtovec
BOBO

Elektriko draži le en ponudnik, ki ga lahko zamenjate, če bodo sledili tudi drugi, bomo ukrepali. Naša gospodinjstva in podjetja so na varni strani. To je povzetek izjav ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca po seji vlade, na kateri je predstavil nabor kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za blaženje posledic rastočih cen energentov pred začetkom ogrevalne sezone. Za zdaj jih ne bodo uporabili.

Cene električne energije na evropskih borzah v zadnjih mesecih zaradi vrste dejavnikov nezadržno rastejo, letos so v povprečju dvakrat višje kot lani in za dobrih 50 odstotkov višje kot v 2019. Cena zemeljskega plina za prihodnje leto je danes štirikrat višja od cene v preteklem letu (za letos).

“To se odraža tudi v paniki, ki trenutno vlada na trgu,” pravi minister Jernej Vrtovec. “Vlada razume sedanjo situacijo in jo na sejah redno obravnava. Trenutna situacija v Sloveniji je posledica dogajanja na mednarodnih trgih energentov.”

Meni, da gre za specifičen pojav, ki ga je potrebno nasloviti na ravni EU. “Le tako bomo v prihodnje zaščiteni pred takimi vplivi na cene. Zato se kot predsedujoči sklical vrh ministrov za infrastrukturo na temo cen. Želim si hiter, enoten, usklajen odgovor EU.”

Minister Vrtovec o Petrolovi napovedi dviga cen:

Vlada za zdaj ne bo ukrepala

Podražitve ravno ob začetku ogrevalne sezone prihajajo v slovenske domove. Kot prva sta jih napovedala Petrol in E3 v njegovi lasti, ki skupaj oskrbujeta četrtino gospodinjstev v Sloveniji oziroma 23 odstotkov vseh odjemalcev.

Kdor ima elektriko pri Petrolu, bo imel decembra za okrog deset odstotkov višji račun, E3 še ne pove, za koliko bo višal cene. V prihodnjih mesecih naj bi sledili tudi ostali trgovci. Tudi pri zemeljskem plinu in daljinskem ogrevanju smo v zadnjih mesecih zaznali večje podražitve.

A minister Vrtovec meni, da ni razloga za skrb. “Mi smo na varni strani,” je dejal. “Bistvenih podražitev elektrike ni na vidiku, razen pri enem velikem ponudniku, ki je to že napovedal. Trg deluje. Državljanke in državljani se lahko kadarkoli odločite, da želite biti pri tem ali onem ponudniku. Če je nekdo napovedal, da s 1. decembrom dviguje ceno za 30 odstotkov, ga lahko kadarkoli zamenjate.”

Do začetka prihodnjega leta, napoveduje, ni pričakovati drastičnih dvigov. “Če bo prišlo do nadaljnjih podražitev, bomo takrat ukrepali,” je dejal, a ni pojasnil, kako. Poudaril je, da je trenutno “vse v redu”.

Minister Vrtovec o tem, da v Sloveniji ni potrebe po ukrepanju:

Kaj pa podjetja?

Gospodarstvo je že pred dnevi pozvalo državo k ukrepanju. Znano je, da še kar nekaj podjetij ni zakupilo elektrike, posledično bodo prihodnje leto plačevala precej višjo ceno elektrike kot letos.

Vrtovec na vprašanje, ali bodo pomagali podjetjem, ni neposredno odgovoril. Ponovil je, da je Slovenija na varni strani. Dejal je, da so naša podjetja manj izpostavljena tveganjem zaradi cen energentov kot podjetja v nekaterih drugih članicah EU, češ da so v večjem deležu že zakupila elektriko in jih torej zadnji dvigi v prihodnjem letu ne bodo prizadeli.

Evropska komisija je navedla, da lahko države pomagajo podjetjem, ki so bolj prizadeta, mora pa država upoštevati pravila o državnih pomočeh. Ali razmišljajo o shemi, kjer bi poskušali opredeliti večje porabnike energije in delež stroškov energije v njihovi prodaji ter jim, če so bolj prizadeta, pomagati?

“S tovrstnimi vprašanji – tudi s tem, kako pomagati gospodarstvu – se bo ukvarjala posebna skupina, ki smo jo ustanovili danes,” je odgovoril minister. Dejal je, da so predloge komisije preučili ter ponovil, da lahko pomagajo v okviru bruseljskih pravil za podeljevanje državnih pomoči.

Kaj lahko država naredi, če bo potreba?

Spomnimo, da je lani, ob začetku epidemije, država gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem pomagala tako, da je agencija za energijo znižala omrežnino, vlada pa zamrznila prispevek za obnovljive vire energije (OVE). Računi so bili s tem po izračunih agencije nižji za 27 odstotkov.

Evropska komisija – vsaj za zdaj – ukrepe prepušča članicam, pozvala pa jih je, da naj preprečijo energetsko revščino najbolj ranljivih skupin. Možna rešitev so odlogi plačila položnic ali delno sofinanciranje. Poleg tega kot možne ukrepe za podjetja predlaga državno pomoč in ciljno znižanje davkov.

Vrtovec je včeraj v oddaji 24 ur zvečer med možnimi kratkoročnimi ukrepi omenil tako imenovani energetski bon po francoskem vzoru. Podrobnosti za zdaj niso jasne, omenimo pa, da je Francija nedavno – kot smo na N1 že pisali – napovedala, da bo 580 milijonov evrov namenila za 5,8 milijona najbolj revnih gospodinjstev. Ta bodo decembra ob 150 evrih podpore, ki jih že tako vsako leto dobijo za pokrivanje stroškov energije, dobila še dodatnih 100 evrov subvencije.

Na ministrstvu so nedavno za N1 dejali, da rast cen energentov spodbujajo začasna neskladja med ponudbo in povpraševanjem, ki bodo sčasoma izzvenela. Od takrat so se tako v gospodarskih združenjih kot opozicijskih strankah okrepili pozivi k ukrepanju.