Češka vlada podprla začasno odpravo DDV na elektriko in plin

Gospodarstvo 18. Okt 202121:24 > 21:27 0 komentarjev
Plinski gorilnik
Regis Duvignau/REUTERS

Češka vlada je predlagala, da v državi novembra in decembra za električno energijo in plin ne bi obračunavali davka na dodano vrednost (DDV), je danes sporočilo češko finančno ministrstvo. Odločitev mora potrditi še Evropska komisija.

Odločitev je odziv na “zelo nenavadno situacijo”, je po seji vlade dejala češka finančna ministrica Alena Schillerova.

V primeru neobračunavanja DDV na elektriko in plin bo državni proračun ob okoli 78,5 milijona evrov prihodka mesečno, piše nemška tiskovna agencija dpa. Vlada, ki jo vodi Andrej Babiš, pa namerava predlagati tudi zakonske spremembe, ki bi dobavo elektrike in plina s prihodnjim letom tudi za stalno izvzeli iz sistema obračunavanja DDV.

Češki predsednik Miloš Zeman, ki se trenutno zdravi v bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje pa je menda zelo slabo, se za podelitev mandata za sestavo nove vlade po nedavnih parlamentarnih volitvah odloča med Babišem in poslancem Petrom Fialo, ki je s konservativnim opozicijskim zavezništvom Skupaj (Spolu) zmagal na volitvah. Fiala se je po navedbah dpa izrekel proti znižanju davkov na energijo in ocenjuje, da bi bile boljše ciljno usmerjene subvencije za gospodinjstva z nizkimi prihodki.

Odločitev vlade prihaja ob naraščanju cen plina in energije, ki so dosegle najvišje ravni v več letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!