Članice EU z dogovorom o skladiščenju plina, v Sloveniji skladišč ne bo

Gospodarstvo 11. Maj. 202216:072 komentarja
Delite:
Plin
Foto: Laszlo Balogh/REUTERS

Države članice Evropske unije so danes dosegle dogovor o mandatu za pogajanja z Evropskim parlamentom o zakonodaji glede skladiščenja plina. Za države, ki nimajo lastne infrastrukture za shranjevanje plina, dogovor predvideva dostop do zalog drugih držav. Med državami brez tovrstne infrastrukture je tudi Slovenija.

Evropska komisija je 23. marca v luči ruske invazije na Ukrajino predstavila zakonodajni predlog glede podzemnih skladišč plina, ki predvideva, da bi morala biti ta do letošnjega 1. novembra 80-odstotno napolnjena, v prihodnjih letih pa 90-odstotno. Predlog predvideva tudi vmesne zahteve od februarja do oktobra.

Članice so zdaj dosegle dogovor o mandatu za pogajanja z Evropskim parlamentom o tem zakonodajnem predlogu. Mandat med drugim določa pravila glede polnjenja podzemnih skladišč. Obenem omejuje obveznosti glede določene letne porabe plina držav članic v zadnjih petih letih. S tem se želijo izogniti nesorazmernemu vplivu na države z velikimi skladiščnimi zmogljivostmi.

Za države, v katerih ni skladiščnih zmogljivosti, pa mandat določa, da bodo imela njihova podjetja dostop do rezerv plina v drugih državah in bodo morala tudi prispevati k pokrivanju finančnega bremena obveznosti glede skladiščenja plina. Med državami brez skladišč plina je tudi Slovenija, pri čemer imajo slovenska podjetja že zdaj večino zalog shranjenih v skladiščih avstrijskih podjetij.

Veleposlaniki držav članic pri EU so se danes dogovorili še o uvedbi obveznega certificiranja vseh upravljavcev skladišč, da bi se izognili potencialnim tveganjem zunanjih vplivov na kritično infrastrukturo. Strinjali so se, da se obveznost glede polnjenja skladišč plina izteče 31. decembra 2026. Dogovor Cipru, Malti in Irski omogoča izjemo od teh pravil, saj niso neposredno povezane s plinskimi sistemi drugih članic.

Francosko predsedstvo Sveta EU bo zdaj začelo pogajanja z Evropskim parlamentom o predlagani uredbi, ki jo bosta morali obe instituciji nato še formalno potrditi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar