Črnogleda napoved: ZDA bo zajela huda recesija

Gospodarstvo 03. Maj 202208:00 > 08:25 3 komentarji
ZDA, kapitol
PROFIMEDIA

Deutsche Bank je na začetku aprila kot prva večja banka napovedala, da bodo ZDA zdrsnile v blago recesijo. Zdaj pa opozarja na globlji padec, ki ga povzročajo težnje ameriške centralne banke Federal Reserve, da zruši trdoglavo visoko inflacijo. "Dobili bomo hudo recesijo," so prejšnji teden po pisanju CNN v poročilu strankam napovedali ekonomisti Deutsche Bank.

Deutsche Bank pravi, da je težava v tem, da bo, čeprav je inflacija morda dosegla vrhunec, trajalo še dolgo, preden se bo znižala na ciljno raven dveh odstotkov, kot jo želi Federal Reserve (Fed). To nakazuje, da bo ameriška centralna banka tako agresivno zviševala obrestne mere, da bo to škodilo gospodarstvu.

“Menimo, da je zelo verjetno, da bo morala ameriška centralna banka stopiti na zavore in da bo potrebna globoka recesija, da bi inflacijo obvladali,” so ekonomisti Deutsche Bank zapisali v poročilu, ki nosi zlovešč naslov: “Zakaj bo prihajajoča recesija hujša od pričakovane?”

Cene življenjskih potrebščin so se marca zvišale za 8,5 odstotka, kar je najhitreje v zadnjih 40 letih. Trg delovne sile ostaja aktiven, bonitetno podjetje Moody’s pa napoveduje, da bo stopnja brezposelnosti kmalu padla na najnižjo raven od leta 1950.

Da bi potrdili svoje napovedi, so pri Deutsche Bank po pisanju CNN ustvarili indeks, ki spremlja razmerje med inflacijo in brezposelnostjo v zadnjih 60 letih, in cilje Feda za ta meritve. Ta raziskava je po mnenju Deutsche Bank ugotovila, da je Fed danes “veliko bolj zadaj za krivuljo”, kot je bil kadarkoli od zgodnjih 80. let prejšnjega stoletja, ko je zelo visoka inflacija prisilila centralno banko, da je dvignila obrestne mere na rekordne vrednosti, kar je sesulo gospodarstvo.

Zgodovina kaže, da Fed “nikoli ni mogel popraviti” celo manjših presežkov inflacije in zaposlenosti, “ne da bi potisnil gospodarstvo v znatno recesijo”, so zapisali pri Deutsche Bank.

Ker se je trg dela “prezaostril” oziroma je stopnja brezposelnosti nizka, je banka dejala: “Potrebno bo nekaj močnejšega od blage recesije.” Dobra novica je, da Deutsche Bank vidi okrevanje gospodarstva do sredine leta 2024, ko bo Fed spremenil smer v boju z inflacijo.

Goldman Sachs meni, da recesija ni neizogibna

Nihče seveda ne ve, kako se bo to izteklo. Čeprav so pri Deutsche Bank pesimistični, pa drugi menijo, da so te napovedi pretirane. Goldman Sachs priznava, da bo “zelo zahtevno” znižati visoko inflacijo in rast plač, vendar poudarja, da recesija “ni neizogibna”. “Ne potrebujemo recesije, ampak verjetno potrebujemo, da se rast upočasni nekoliko pod hitrost, ki povečuje tveganje za recesije,” so zapisali ekonomisti.

Tudi pri banki UBS podobno upajo, da se bo gospodarska ekspanzija nadaljevala kljub preusmeritvi Feda v boj proti inflaciji. “Inflacija bi se morala umiriti, in ne pričakujemo recesije zaradi naraščajočih obrestnih mer,” je v poročilu zapisal Mark Haefele, glavni investicijski direktor pri UBS Global Wealth Management.

Vpliv vojne v Ukrajini in covida-19

Deutsche Bank meni, da je najpomembnejši dejavnik za črnoglede napovedi verjetnost, da bo inflacija vztrajala dlje časa, kot je bilo pričakovano. Kot pravijo, bo k visoki inflaciji prispevalo več dogodkov: preobrat globalizacije, podnebne spremembe, nadaljnje motnje v dobavnih verigah, ki jih povzroča vojna v Ukrajini, zapiranje zaradi covida-19 na Kitajskem in prihajajoča inflacijska pričakovanja, ki bodo pognala dejansko inflacijo.

Če bo inflacija ostala visoka, bo Fed moral razmisliti o bolj dramatičnih dvigih obrestnih mer. Fed je marca obrestne mere zvišal za četrtino odstotne točke, predsednik Jerome Powell pa je nedavno priznal, da je na mizi za ta teden tudi povišanje za pol točke.

“Zelo mamljivo je, da se lotimo počasnega pristopa v upanju, da bo ameriško gospodarstvo mehko pristalo na trajnostni poti. To se ne bo zgodilo,” je dejal Deutsche Bank. “Naše stališče je, da je edini način za zmanjšanje gospodarske, finančne in socialne škode zaradi dolgotrajne inflacije, da smo še posebej previdni.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje