Boscarol: Težka odločitev, a edina racionalna

Gospodarstvo 18. Mar 202209:20 > 15:25 1 komentar
Pipistrel Ivo Boscarol
BOBO

Odločitev za prodajo Pipistrela je bila težka, a nujna, je pojasnil njegov dosedanji večinski lastnik Ivo Boscarol. Nov lastnik je podjetje Textron, ki bo Pipistrelovo tehnologijo uporabil pri razvoju letečih taksijev. Kupnina uradno ni znana, bo pa del dobila ajdovska občina.

“Danes je čas za spremembo,” je dejal slovenski podjetnik Ivo Boscarol. Dopoldne je v Ajdovščini predstavil razloge za prodajo Pipistrela, v katerem razvijajo in izdelujejo lahka električna letala. “Priti na vrh je kar lahko, ostati na vrhu pa je težje,” je povedal Boscarol. Pojasnil je, da je bil soočen z izbiro, “ali trmariti naprej ali poiskati investitorja”. “To je bila zelo težka odločitev, a edina racionalna.” Sprejel jo je predvsem zato, ker bo koristila zaposlenim in lokalni skupnosti, je poudaril. “To sem storil zaradi svojih zaposlenih, zaradi okolja, kjer smo, ker drugače ne bi mogel nadaljevati uspešne zgodbe, in zaradi Slovenije, ki bo postala del letalske industrije, ki bo lahko konkurirala največjim,” je še pojasnil.

“Kupnina je poštena”

Ameriško podjetje Textron je kupilo tri Boscarolova podjetja: Pipistrel, Pipistrel Vertical Solutions in Pipistrel Italia. Mediji so poročali, da kupnina znaša 218 milijonov evrov, a Boscarol tega danes ni ne potrdil ne zanikal. “Kupnina je poštena,” je dejal. O njej je povedal samo še to, da je to ena od petih največjih kupnin v samostojni Sloveniji.

Boscarol je poudaril, da podjetja ni želel prodati komurkoli. “Lahko prodaš banki, a te nimajo pojma, kaj delaš, in se umaknejo po petih letih,” je pojasnil. Zato je iskal strateškega investitorja. “Ni veliko podjetij, ki imajo podobne programe kot mi in so finančno močnejša od nas. Ampak uspelo nam je najti takega investitorja, zato sem zelo vesel,” je dejal.

Scholl: To je zgodba o rasti

“Ne bi mogli biti bolj navdušeni,” je povedal izvršni direktor podjetja Textron eAviation Rob Scholl. Priznal je, da je vsaka podjetniška zgodba, ki temelji na razvoju novih tehnologij, tvegana. Vendar to tveganje v tem primeru ni tako veliko, saj gre za podjetji, ki sta dokazali, da to znata delati, je poudaril.

“Pipistrelu je uspelo tisto, o čemer drugi samo govorijo,” je dejal. Podobno je pred njim poudaril Boscarol. Poleg Pipistrela namreč ni nikogar, ki bi certificiral brezemisijsko letalo za komercialno uporabo.

Menjava lastništva je po Schollovih besedah predvsem zgodba o rasti, zato bodo zaposlili več ljudi in razširili prostore. O tem se z ajdovskim županom Tadejem Beočaninom že pogovarjajo.

Pipistrel
Denis Sadiković/N1

Pipistrelova tehnologija v letečih taksijih

Sedanji zaposleni bodo ostali, je poudaril. “Še bolj kot letala so največja vrednost Pipistrela njegovi zaposleni,” je dejal.

Pod novim lastnikom se bo nadaljeval razvoj Pipistrelovih projektov. “Določene Pipistrelove tehnologije pa se bodo znašle v letečih taksijih, ki jih bomo razvili,” je napovedal. Letečih taksijev morda še ne moremo pričakovati v naslednjih nekaj letih, a verjetno bodo realnost pred letom 2050, je povedal. Spodaj je izsek iz današnje Boscarolove predstavitve podjetja Pipistrel.

Leteči taksi
Pipistrel

25 milijonov evrov za občino

Od kupnine bosta dosedanja večinska lastnika, Ivo in Taja Boscarol, 25 milijonov evrov namenila ajdovski občini. “To je toliko kot en naš letni proračun in toliko, kot za investicije porabimo v štirih letih,” je dejal župan Beočanin.

Zdravstveni in helikopterski center

20 milijonov evrov bo porabljeno za zdravstveni center in večnamenski helikopterski center. Prenovljeni bosta stavbi zdravstvenega doma in lekarne. Z novim helikopterjem pa bodo reševali v gorah in gasili požare.

“Poleg poročnega lista in rojstnih listov mojih otrok je to najčudovitejši dokument, kar sem jih držal v rokah,” je o donaciji povedal direktor zdravstvenega doma Egon Stopar.

Štiri milijone evrov bo občina namenila za gradnjo muzeja letalstva s centrom znanosti in otroško igralnico. Preostali milijon evrov pa bo šel za pozelenitev mesta in občine.

Ivo Boscarol Pipistrel Robert Scholl
BOBO

Boscarol bo svetovalec

Kot smo poročali včeraj, dosedanji večinski lastnik Ivo Boscarol (v lasti je imel 75 odstotkov, še 25 odstotkov pa njegova hči Anastasia Taja Boscarol) ostaja manjšinski lastnik. Kolikšen bo njegov delež, tudi na današnji novinarski konferenci niso razkrili.  Boscarol bo ostal svetovalec in zaslužni predsednik podjetja. Odločitev za prodajo je včeraj pojasnil tako: “Za zagotovitev doseganja Pipistrelovih ambicioznih ciljev ter za nadaljevanje naše zgodbe o uspehu bo združitev Textrona in Pipistrela omogočila dostop do strokovnega znanja in virov, ki Pipistrelu samemu sicer ne bi bili dostopni.”

Textron, ki ima sedež na Rhode Islandu, izdeluje letala znamk Cessna, Beechcraft in Bell. Pogodba je sklenjena, zdaj čakajo še na dovoljenja regulatorjev, vse naj bi bilo zaključeno do junija. “Textron se je obvezal, da bo ohranil blagovno znamko Pipistrel, sedež, raziskave in razvoj ter tovarni v Sloveniji in Italiji, obenem pa zagotovil dodatne naložbe za razvoj novih proizvodov,” je povedal šef Textrona Scott Donnelly.

Pipistrel
BOBO

Textron, ki ima sedež na Rhode Islandu, je v poslovnem letu 2020 ustvaril 11,6 milijarde dolarjev prihodkov (po trenutnem tečaju 10,5 milijarde evrov) in 750 milijonov dolarjev (680 milijonov evrov) čistega dobička. S prevzemom Pipistrela podjetje (po navedbah v včerajšnji borzni objavi) cilja na segment trajnostnega letalstva. Za to bo ustanovil novo divizijo Textron eAviation s sedežem v Kansasu, del katere bo tudi Pipistrel. V okviru te namerava razvijati letala tako za urbani zračni promet nad mesti kot tudi za področje splošnega letalstva, prevoz tovora in za posebne namene, so zapisali.

Fructal bi naredil spet ajdovski, Elan spet slovenski

V odgovoru na vprašanje, kaj bo počel po delnem umiku iz Pipistrela, je Boscarol poudaril, da sta s hčerko še vedno lastnika več podjetji. »Ta so vredna več od kupnine za Piipistrel,« je dejal. Eno od podjetji je Timtec defense. »To bo eno najhitreje rastočih podjetji,« je napovedal. Ukvarjalo se bo z razvojem zaščite pred brezpilotnimi letalniki, kar postaja vse bolj pomembno, je pojasnil.

Poleg tega bosta s hčerko oblikovala sklad za slovenska zagonska podjetja. »Rad bi tudi, da se kakšno podjetje vrne v Slovenijo, če že Pipistrel odhaja,« je dodal. »Fructal bi naredil spet ajdovski ali Elan spet slovenski,« je omenil. »Imam pa še kar nekaj idej, a o tem kdaj pozneje,« je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje