Direktorica IMF miri strahove pred podivjano inflacijo

Gospodarstvo 17. Okt. 202119:18
Delite:
Evrski bankovci
Foto: Bor Slana/ Bobo

Direktorica IMF Kristalina Georgieva je danes mirila strahove pred podivjano inflacijo. Gospodarstva imajo ustrezna orodja za spopadanje z inflacijo, je dejala.

Izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva je danes mirila pred večjo zaskrbljenostjo zaradi inflacije. Kot je pojasnila na zasedanju predstavnikov centralnih bank skupine G30 v Washingtonu, imajo v naprednih gospodarstvih ustrezna orodja za spopadanje z inflacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob težavah v dobavnih verigah in naraščajočem povpraševanju, ki se v zadnjem času stopnjujejo, se krepijo tudi opozorila pred inflacijskimi pritiski.

“Trenutno smo v nekoliko negotovih razmerah,” je priznala Georgieva, a dodala, da zaradi orodij, ki so na voljo v boju proti inflaciji, “ni resnih skrbi, da bi ta postala pobegli vlak”.

Guverner britanske centralne banke Andrew Bailey pa je po navedbah AFP dejal, da se v centralnih bankah soočajo z “zelo zahtevnimi izravnalnimi ukrepi”, saj z denarno politiko ne morejo urejati šokov v dobavnih verigah, odgovoriti pa morajo na dogajanje v gospodarstvu.

Če ne bodo uspeli zamejiti inflacijskih tveganj, bi to lahko spodkopalo kredibilnost centralnih bank glede boja proti inflaciji, je opozoril. Ohranitev kredibilnosti pa je “absolutno kritičnega pomena”, je na zasedanju še dejal Bailey.

Komentari

Vaš komentar