Še en mesec za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov

Gospodarstvo 30. Mar 202210:22 > 10:27 0 komentarjev
finance
PROFIMEDIA

Rok za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil za preteklo leto je tudi letos podaljšan. Pred kratkim sprejeti zakon za pomoč podjetjem ob dvigu cen energentov je oba roka podaljšal do 30. aprila.

Roki za predložitev letnih poročil Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve ter za oddajo davčnih obračunov Finančni upravi RS (Furs) so bili zaradi epidemije covida-19 podaljšani že v letu 2021 in 2020.

Obračune davka od dohodkov pravnih oseb in obračune akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti morajo zavezanci vložiti pri Fursu, kjer so spomnili, da je 30. aprila sobota, zato je skrajni rok za oddajo torek, 3. maj. Do omenjenega datuma se podaljšuje tudi rok za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Podaljšanje obeh rokov določa zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki ga je državni zbor sprejel sredi februarja. Vlada je vanj zapisala pomoč podjetjem in kmetijstvu zaradi dviga cen energentov, podaljšanje rokov za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil pa so poslanci vanj dodali med obravnavo na predlog poslanskih skupin koalicije.

Podaljšanja rokov bodo veseli predvsem računovodje, ki so jim interventni zakoni za pomoč ob epidemiji ter drugi protikoronski ukrepi v času od izbruha epidemije covida-19 spomladi 2020 znatno povečali obseg dela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!