Duma sprejela sveženj ukrepov za zaščito pred učinki zahodnih sankcij

Gospodarstvo 04. Mar 202216:00 0 komentarjev
Ruska duma
PROFIMEDIA

Ruski parlament je danes potrdil zakonodajni sveženj, katerega namen je preprečiti učinke obsežnih zahodnih sankcij, usmerjenih v rusko gospodarstvo, ki so bile uvedene po ruskem napadu na Ukrajino. Sprejeta zakonodaja med drugim vladi omogoča zvišanje pokojnin in minimalne plače.

Namen zakonodajnega svežnja je “zaščititi gospodarstvo in državljane pred tujimi sankcijami”, je navedeno na spletni strani spodnjega doma ruskega parlamenta oziroma dume. “Gospodarstvo je podvrženo agresivnemu okolju,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da morajo zdaj “ublažiti in zmanjšati napade na naše gospodarstvo.”

Peskov je v sredo priznal, da so stroge finančne sankcije ZDA, Evropske unije in zahodnih zaveznic ruskemu gospodarstvu zadale hud udarec. Na račun sankcij je močno padla vrednost rublja, državo pa že zapuščajo številna tuja podjetja. Poleg možnosti višanja pokojnin in minimalnih plač sveženj, sveženj obenem razširja seznam zdravil, ki jih nabavlja vlada, in poenostavljata postopek javnega naročanja.

Zakon predvideva zamrznitev odplačevanja kreditov

Na podlagi sprejete zakonodaje se lahko tudi uvede moratorij na inšpekcijske preglede malih in srednje velikih podjetij za leto 2022, za podjetja IT pa do konca leta 2024. Nova zakonodaja prav tako uvaja poenostavljen mehanizem za odkup lastnih delnic podjetij, ki ruskim podjetjem, katerih delnice so zaradi sankcij padle, omogoča odkup delnic po nizkih cenah in konsolidacijo.

Zakon predvideva tudi zamrznitev odplačevanja kreditov za državljane ter mala in srednje velika podjetja v letu 2022, kar je ukrep, ki je bil uveden že ob začetku pandemije covida-19. Sprejeti ukrepi obenem podaljšujejo kapitalsko amnestijo, ki je v veljavi že več let in omogoča Rusom, da vrnejo premoženje in kapital v tujini, ne da bi tvegali kazenski pregon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!