“ECB bi lahko septembra ključno obrestno mero dvignila za 0,5 odstotne točke”

Gospodarstvo 04. Jul 202217:00 0 komentarjev
Boštjan Vasle
Žiga Živulović jr./BOBO

Za normalizacijo cen surovin, energentov in hrane je po besedah guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta potrebna stabilizacija geopolitičnih razmer, inflacijo pa je pa treba nasloviti tudi z ostalimi politikami. ECB bo že julija po pričakovanjih dvignila obrestno mero za 0,25 odstotne točke, septembra bi lahko sledil dvig za 0,5 odstotne točke.

V ozadju visoke inflacije sta po besedah Boštjana Vasleta dva ključna dejavnika – hitro gospodarstvo okrevanje po pandemični krizi, v zadnjih mesecih pa tudi posledice ruske agresije na Ukrajino. “To se kaže na visokih cenah surovin, energentov in hrane na mednarodnih trgih, ključni dejavnik, ki lahko pomiri inflacijo, pa stabilizacija geopolitičnih razmer na globalni ravni, konkretno na evropskem prostoru,” je ob robu predstavitve Ekonomskega pregleda za Slovenijo 2022, ki ga je na Brdu pri Kranju pripravila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), dejal Vasle.

Inflacijo je, kot je poudaril, treba nasloviti tudi z ostalimi politiki. V okviru Evropske centralne banke (ECB) so po Vasletovih besedah že začeli z normalizacijo politike na treh področjih. “Prvi je program novega nakupovanja vrednostnih papirjev, tako v okviru rednega kot pandemičnega programa, ki je v tem trenutku praktično že zaključen,” je dejal.

Drugi ukrep ki ga je ECB sprejela, je po guvernerjevih besedah povezan z ugotovitvijo, da so izpolnjeni pogoji za postopen dvig obrestnih mer. “Tretji, po oceni številnih celo eden najpomembnejših ukrepov, pa je ravnanje na področju obrestnih mer. Izrazili smo trdno pričakovanje, da bo do prvega dviga prišlo na julijski seji,” je dejal Vasle.

Z dvigom obrestnih mer bo ECB po pričakovanjih nadaljevala septembra, “kjer ostaja odprta možnost za nekoliko višji dvig”. Kot je pojasnil, bodo julija obrestno mero v skladu s pričakovanji dvignili za 0,25 odstotne točke, septembra pa bi jo lahko za 0,5 odstotne točke. Vasle je napovedal tudi nadaljevanje te dinamike postopnega dvigovanja obrestnih mer po septembru, in sicer v zadnjem letošnjem četrtletju in v začetku prihodnjega leta.

Pri brzdanju inflacije pa so po njegovih besedah v veliko pomoč lahko tudi ukrepi, ki jih sprejemajo vlade. “Gre za paleto instrumentov, ki so v posameznih državah odvisne od ekonomskih preferenc vlad, nenazadnje tudi od političnih preferenc vlad. Kot dobrodošle vidim vse ukrepe, ki pripomorejo k stabilizaciji cen, še posebej na najbolj izpostavljenih področjih,” je sklenil Vasle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!