ECB: Okoli 10 odstotkov gospodinjstev ima v lasti kripto premoženje

Gospodarstvo 24. Maj 202215:43 0 komentarjev
delnice, kriptovalute
PROFIMEDIA

Okoli 10 odstotkov gospodinjstev v šestih evrskih državah, ki jih je zajela študija Evropske centralne banke (ECB), ima v lasti kripto premoženje. Večinoma gre sicer za manj kot 5000 evrov vredno premoženje, je danes objavila ECB. Predsednica ECB Christine Lagarde je v nedeljo ocenila, da je vrednost kriptovalut enaka nič.

Evropska centralna banka (ECB) je delež gospodinjstev v območju evra, ki imajo v lasti kriptovalute oz. drugo kripto premoženje, ugotavljala na podlagi ankete, opravljene v šestih državah: Belgiji, Nemčiji, Španiji, Franciji, Italiji in na Nizozemskem. Ugotovila je, da ima tovrstno premoženje v lasti do vsako deseto gospodinjstvo.

Večinoma gre sicer za premoženje, vredno manj kot 5000 evrov, znotraj te skupine pa ima največ vlagateljev manj kot 1000 evrov tega premoženja. Na drugi strani pa ima okoli šest odstotkov lastnikov kripto premoženja tega za več kot 30.000 evrov, je na spletni strani objavila ECB.

Banka ugotavlja, da imajo gospodinjstva z višjimi prihodki bolj verjetno v lasti kripto premoženje, hkrati pa gospodinjstva z najnižjimi prihodki v to premoženje vlagajo bolj verjetno kot tista s srednjimi prihodki. V kripto premoženje najpogosteje vlagajo mladi odrasli moški in visoko izobražene osebe, pri finančni pismenosti pa so se imetniki kripto premoženja najpogosteje znašli tako med najbolj pismenimi kot tudi med najmanj pismenimi.

ECB je ob tem opozorila, da velika nestanovitnost vrednosti kripto premoženja v zadnjih mesecih še ni vodila do večjih pretresov na trgu ali zloma katere od finančnih institucij. A se tveganja v tej smeri povečujejo, pri čemer banka opozarja na vse večjo izpostavljenost finančnih institucij do tega premoženja. “Če se bodo nadaljevali trend trenutne rasti in tržne integracije, bo kripto premoženje predstavljalo tveganje za finančno stabilnost,” so navedli strokovnjaki banke.

“Pomembno bo zapreti regulatorne in podatkovne luknje v ekosistemu kripto premoženja,” ob tem navaja ECB. Predsednica ECB je v nedeljo na Nizozemskem ocenila, da je vrednost kripto premoženja enaka nič, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Na ničemer ne temelji,” je dejala in spomnila, da ne obstaja nikakršno sredstvo, ki bi delovalo kot branik stabilnosti tega premoženja. Potencialne investitorje je zato pozvala, naj ne sledijo “direndaju”.

Vrednost kripto trga je konec leta 2021 dosegla 2500 milijard evrov, kljub padcem v zadnjem času pa je trg še vedno sedemkrat večji, kot je bil v začetku leta 2020, še ugotavlja ECB.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!