Ena najrevnejših držav kupila drage maseratije. Zdaj jih ne more prodati

Gospodarstvo 28. Nov 202115:51 > 29. Nov 2021 08:04 0 komentarjev
Maserati
PROFIMEDIA

Papua Nova Gvineja se je leta 2018 odločila za nakup luksuznih limuzin znamke Maserati. Uporabila jih je na vrhu srečanja voditeljev Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec). Tri leta pozneje državi limuzin, za katere je odštela skoraj pet milijonov dolarjev, še vedno ni uspelo prodati.

Poteza vlade Papue Nove Gvineje je že leta 2018, ob odločitvi, da kupi luksuzna vozila, sprožila val ogorčenja. Država velja za eno najrevnejših na svetu, saj več kot tretjina prebivalstva zasluži manj kot en dolar na dan.

Pred srečanjem voditeljev Apeca so se oblasti odločile, da bodo kupile luksuzna vozila in jih po srečanju prodale. Kupile so 40 maseratijev in zanje odštele malo manj kot pet milijonov evrov. Tri leta kasneje imajo v garažah še vedno 38 vozil.

Načrti vlade, da po vrhu srečanja luksuzna vozila proda, so se hitro izjalovili. Luksuzna vozila je kupila v Šrilanki, pripeljali so jih teden dni pred vrhom voditeljev.

Čakajo v garaži

Vozila so tri leta po koncu mednarodnega srečanja še vedno v garažah, država pa je našla kupca le za dva avtomobila. Čeprav so za vsakega od njih odšteli 122 tisoč evrov, jih zdaj prodajo za nekaj manj kot 100 tisoč evrov, vendar zanimanja ni.

Takratna oblast se je pri nakupu zgledovala po Filipinih, kjer so se pred tem odločili za podobno potezo, vendar so vsa vozila znamke BMW po koncu srečanja tudi uspešno prodali.

Kot je pred enim mesecem dejal zdajšnji finančni minister države, je bil nakup luksuznih maseratijev napaka.

“Naredili smo veliko napako. Če bi to vedeli, se ne bi odločili za nakup,” je dejal minister John Pundari.

Pred vrhom voditeljev leta 2018 so v Papui Novi Gvineji kupili več kot 300 vozil, vendar je večina izginila. Med njimi so bili avtomobili znamke Toyota, Ford in Mazda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!