Energetski vavčerji na mizi vlade, ki pa še ni odločila

Gospodarstvo 27. Jan 202214:28 > 28. Jan 2022 06:32
podražitev inflacija ogrevanje
Profimedia

Vlada je na četrtkovi seji začela obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov. Kot smo pisali, predlog interventnega zakona po naših informacijah predvideva energetske vavčerje od 100 do 150 evrov za 140 tisoč Slovencev in znižanje dajatev na položnici za elektriko za vsa gospodinjstva. Vlada danes še ni odločila.

Po naših informacijah naj bi predlog interventnega zakona, ki ga je spisala delovna skupina pri ministrstvu za infrastrukturo, vseboval:

  • Energetske vavčerje: enkratne subvencije, ki jih ministrstvo napoveduje vse od jeseni, naj bi znašale med 100 in 150 evrov. Krog upravičencev naj bi razširili s sprva napovedanih 60 tisoč prejemnikov socialne pomoči na okrog 140 tisoč ranljivih. Kdo vse bi sodil v ta krog, še ni znano, poslanec NSi pa je pred kratkim omenjal možnost, da bi bon dobilo tudi približno 48 tisoč prejemnikov varstvenega dodatka, a trenutno še ni znano, ali so ti navedeni tudi v končnem predlogu.
  • Oprostitev plačevanja prispevka OVE+SPTE in omrežnine za obračunsko moč, torej ukrep po vzoru tistega na začetku epidemije covida-19 marca 2020. Za povprečno gospodinjstvo prinaša okrog 15 evrov prihranka na mesečnem računu za elektriko. Kako dolgo bi ukrep veljal, še ni znano.

Pa pomoči za podjetja?

Na drugi strani ni znano, ali je v predlogu tudi kakšen ukrep za gospodarstvo. Včeraj so nam na gospodarskem ministrstvu dejali, da “za zdaj še ni bila sprejeta odločitev glede nadaljnjih korakov na področju pomoči podjetjem zaradi povišanih cen energentov”.

Ali so v zadnjem trenutku v predlog dodali kakšen ukrep, za zdaj ni znano. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na primer predlagala enkratne pomoči tistim, ki bi dokazali pomembno zvišanje cen energentov.

Ker ni bilo na seji še nič dokončno sprejetega, okoljski minister Andrej Vizjak v izjavi za POP TV ni želel špekulirati o prihodnjih rešitvah. Je pa izrazil prepričanje, da bodo to storili do konca januarja, torej v naslednjih dneh. Pri tem ni izključil možnosti kakšne seje v soboto ali nedeljo.

Kot je pojasnil Vizjak, je zakon še v pripravi, bodo pa energetske vavčerje zagotovo dobile najranljivejše skupine, ne pa vsi. Današnja razprava po ministrovih besedah nakazuje na širšo podporo ukrepom, zaradi česar za njihovo sprejetje ne vidi resnih ovir.