Območje z evrom in EU lani po prvi oceni s 5,2-odstotno rastjo

Gospodarstvo 31. Jan 202213:00 0 komentarjev
Evro in EU
Foto: PROFIMEDIA

Območje z evrom in EU sta lani po sezonsko prilagojenih podatkih zabeležili 5,2-odstotno rast. V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP na četrtletni ravni v evrskem območju okrepil za 0,3 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka, kaže objavljena prva ocena evropskega statističnega urada Eurostat.

Bruto domači proizvod (BDP) območja z evrom se je po sezonsko prilagojenih podatkih v tretjem četrtletju lani na četrtletni ravni povečal za 2,3 odstotka, celotne EU pa za 2,2 odstotka. S tem je Eurostat navzgor popravil prvotno oceno za to obdobje v obeh primerih za 0,1 odstotne točke.

Rast je bila v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem predlani v območju z evrom 4,6-odstotna, v EU pa 4,8-odstotna. V tretjem lanskem četrtletju se je v medletni primerjavi okrepila v evrskem območju za 3,9 odstotka in v EU za 4,1 odstotka.

V zadnjem lanskem četrtletju se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem med državami, za katere je Eurostat že imel podatke, rast najbolj okrepila v Španiji (+2 odstotka), na Portugalskem (+1,6 odstotka) in na Švedskem (+1,4 odstotka). Padec obsega BDP pa so v tem obdobju zabeležile Avstrija (-2,2 odstotka), Nemčija (-0,7 odstotka) in Latvija (-0,1 odstotka).

Vse države, za katere je Eurostat imel podatke, so v zadnjem lanskem četrtletju v medletni primerjavi zabeležile rast, so še dodali v evropskem statističnem uradu, kjer bodo naslednjo oceno o gibanju BDP v zadnjem lanskem četrtletju in celotnem letu objavili 15. februarja.

Območje z evrom in EU sta tako lani okrevala. Evropsko območje je namreč v letu 2020, ko je bilo zaradi koronavirusne bolezni in ukrepov za zajezitev njene širitve več mesecev javno življenje delno zaustavljeno, beležilo 6,4-odstotno znižanje obsega BDP, EU pa 5,9-odstotni upad BDP.

V prvem lanskem četrtletju se okrevanje še ni začelo, saj sta evrsko območje in EU beležila upad BDP: prvo 0,1-odstotnega v četrtletni primerjavi in 1,1-odstotnega v medletni primerjavi, BDP v EU pa je v prvi primerjavi stagniral, v drugi pa upadel za 1,1 odstotka. Temu je sledil občuten odboj v drugem četrtletju, ko je bila rast v evrskem območju v medletni primerjavi 14,4-odstotna, v EU pa 13,8-odstotna.

V tokratni oceni za evrsko območje in celotno EU podatkov za Slovenijo še ni. Ti bodo objavljeni konec februarja.

Kaj pa gospodarsko najmočnejše države?

Rezultate pa so objavile nekatere gospodarsko najmočnejše evrske države. Nemško gospodarstvo, kjer osrednjo vlogo igra predelovalni sektor, se je ob težavah z dobavami surovin in delov v zadnjem četrtletju lani po prvi oceni, kot omejeno, skrčilo za 0,7 odstotka, v celotnem letu pa je zabeležilo 2,8-odstotno rast. V 2020 je nazadovalo za 4,6 odstotka.

Francija je lani po prvi oceni zabeležila sedemodstotno gospodarsko rast, največ v 52 letih, ter se po 7,9-odstotnem padcu v 2020 vrnila na predkoronsko raven. V zadnjem lanskem četrtletju se je njen BDP okrepil za 0,7 odstotka.

Italija je lani po danes objavljenih podatkih zabeležila 6,5-odstotno gospodarsko rast, potem ko se je leta 2020 njen BDP skrčil za 8,9 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju je bila rast italijanskega gospodarstva 0,6-odstotna.

Španija je medtem po 10,8-odstotnem potopu v 2020, ki je bil najhujši v EU, lani beležila petodstotno rast. V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP v primerjavi s predhodnim četrtletjem med državami, za katere je Eurostat že imel podatke, kot zapisano, najbolj okrepil, država pa je v tej primerjavi beležila dvoodstotno rast.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!