Eurostat potrdil 3,4-odstotno septembrsko letno inflacijo v območju evra

Gospodarstvo 20. Okt 202111:51 0 komentarjev
Evrski bankovci
Foto: Bor Slana/ Bobo

Evrsko območje je septembra na letni ravni zabeležilo 3,4-odstotno inflacijo. Najbolj so se zvišale cene energije, in sicer na letni ravni za 1,63 odstotne točke.

Območje z evrom je septembra na letni ravni zabeležilo 3,4-odstotno inflacijo, je danes v novi oceni potrdil evropski statistični urad Eurostat. Medtem so se cene življenjskih potrebščin septembra v celotni EU zvišale za 3,6 odstotka.

Avgusta je bila inflacija v območju z evrom pri treh odstotkih, v septembra lani pa je bila 0,3-odstotna deflacija. V EU je bila avgusta inflacija 3,2-odstotna, lani septembra pa 0,3-odstotna, je danes objavil Eurostat.

Da bo septembrska inflacija znašala 3,4 odstotka, so evropski statistiki napovedali že v svoji prvi oceni iz začetka oktobra.

Najbolj so se zvišale cene energije, in sicer na letni ravni za 1,63 odstotne točke.

Sledila je podražitev storitev, cene teh so se septembra zvišale za 0,72 odstotne točke, neenergetskih industrijskih dobrin, za 0,57 odstotne točke, ter hrane, alkohola in tobaka, za 0,44 odstotne točke.

Najvišjo stopnjo inflacije so septembra imele Estonija in Litva (6,4 odstotka) ter Poljska (5,6 odstotka). Slovenija je imela 2,7-odstotno inflacijo.

Na mesečni ravni so se cene v območju z evrom septembra zvišale za 0,5 odstotka. Tolikšna je bila tudi mesečna stopnja inflacije v Sloveniji, kar je skladno s prvotno oceno Eurostata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!