Višje cene energentov: v Bruslju za pomoč družinam in podjetjem

Gospodarstvo 13. Okt 202107:51 > 16:52 0 komentarjev
cene goriva
Žiga Živulovič jr./BOBO

Evropska komisija je danes predstavila predloge za spoprijemanje z visokimi cenami energije, ki bistveno vplivajo na rast inflacije.

Ker je zvišanje cen energentov svetovni problem, iz katerega Evropska unija ni izvzeta, je Evropska komisija (EK) danes predstavila seznam možnih ukrepov za soočanje z izjemnim povišanjem cen energije, ki naj bi trajalo (najmanj) celo zimo. Cene energije so se po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata septembra na letni ravni povečale za 17,4 odstotka.

Kot so sporočili s Komisije, danes sprejeto sporočilo vključuje orodja, ki jih lahko uporabijo EU in njene države članice. EK bo te ukrepe še ta mesec predstavila evropskim poslancem in pristojnim ministrom držav članic.

Kratkoročni nacionalni ukrepi, ki jih predlaga EK, vključujejo nujno dohodkovno podporo gospodinjstvom, državno pomoč za podjetja in ciljno znižanje davkov. V Bruslju se namreč bojijo, da bodo visoke cene energije revne družine pahnile v energetsko revščino in sprožile upor proti evropskim zelenim ciljem. Odpira se tudi občutljivo politično vprašanje odvisnosti od ruskega plina.

Evropska unija, EU
Yves Herman/REUTERS

“Porast svetovnih cen energije je resna skrb za EU. V času, ko se pandemija končuje in začenja gospodarsko okrevanje, je pomembno, da zaščitimo ranljive potrošnike in podpremo evropska podjetja,” je dejala evropska komisarka za energijo Kadri Simson.

Kot je dodala, pri Komisiji ob enem skušajo opredeliti srednjeročne ukrepe, s katerimi bi zagotovili odpornejši energetski sistem, ki se bo zmožen odzvati na nestanovitne cene v prihodnje. “Trenutne razmere so izjemne in notranji energetski trg nam že 20 let dobro služi. Vendar pa moramo zagotoviti, da bo tako tudi v prihodnje, in to z uresničevanjem evropskega zelenega dogovora, povečanjem naše energetske neodvisnosti in izpolnjevanjem naših podnebnih ciljev,” je še sporočila komisarka.

Med srednjeročnimi ukrepi je EK tako opredelila povečanje investicij v obnovljive vire energije in razvoj zmogljivosti za skladiščenje energije (vključno z baterijami) ter preučitev možnosti skladiščenja in kupovanja rezervnih zalog plina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!