Evropski poslanci opozarjajo na nevarnost energetske revščine

Gospodarstvo 06. Okt 202112:24 0 komentarjev
energenti, evropski parlament
Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Evropski poslanci so spričo naraščanja cen energije v Evropi danes opozorili na nevarnost energetske revščine in pozvali k pomoči ogroženim državljanom in podjetjem, pri čemer pričakujejo ukrepanje Evropske komisije. Te je pričakovati prihodnji teden, je dejala komisarka za energijo Kadri Simson in ob tem pozvala k uresničitvi zelenega dogovora.

Naraščanje cen energentov, zlasti plina, je postalo v EU v minulih mesecih resna težava, predvsem za državljane, ki se soočajo z visokimi cenami električne energije. Poslanci so zato v današnji razpravi z Evropsko komisijo in Svetom EU, ki mu predseduje Slovenija, želeli slišati rešitve za to.

Veleprodajne cene elektrike v Evropi so po podatkih Evropske komisije v prvih devetih mesecih letos narasle za več kot 200 odstotkov, kar je pognalo v zrak tudi prodajne cene.

Po ocenah komisije bodo cene plina čez zimo ostale visoke in se od spomladi prihodnje leto postopno znižale. A kot je opozorila komisarka za energijo Kadri Simson, naraščanje cen nima veliko skupnega z evropsko podnebno politiko, pač pa z odvisnostjo od uvoza fosilnih goriv. Zato je evropski zeleni dogovor po njenem edina dolgotrajna rešitev, ki vključuje več obnovljivih virov energije.

Po komisarkinih besedah je ta cenovni šok prizadel evropske državljane in še zlasti najbolj ranljiva gospodinjstva, povečuje inflacijski pritisk in ogroža okrevanje Evrope. “Ta cenovni šok je nepričakovana kriza v kritičnem trenutku, zato se moramo skupaj odzvati in ostati na poti k čistejši, varnejši in cenovno ugodnejši energetski prihodnosti,” je še dejala v razpravi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Poziv k pomoči prizadetim državljanom in podjetjem

Evropa se mora odzvati s hitrim in usklajenim delovanjem na ravni držav članic, da bi okrepili enotni trg in pripravljenost na prihodnje krize. A prva naloga bi morala biti ublažitev socialnih posledic in zaščita ranljivih gospodinjstev ter pomoč malim in srednjim podjetjem, je prepričana.

Evropska komisija bo prihodnji teden predstavila nabor orodij s kratkoročnimi in srednjeročnimi ukrepi, ki se jih članice lahko poslužijo v skladu z evropskim pravili. To je komisarka sicer že napovedala na neformalnem srečanju ministrov za energijo in promet konec septembra na Brdu pri Kranju. Do konca leta pa bo komisarka predstavila predlog reforme evropskega trga s plinom.

Poslanci so v razpravi pozvali k pomoči prizadetim državljanom in podjetjem. Vodja politične skupine socialistov (S&D) Iratxe Garcia Perez je dejala, da visoke cene energije niso samo nacionalna, ampak tudi evropska težava in da z zanimanjem čakajo na predloge komisije. “Zima je pred vrati, visoke cene ne bodo izginile same po sebi,” je opozorila.

Za promocijo “v Evropi narejene” energije

Po mnenju Philippa Lambertsa iz Zelenih je evropska odvisnost od fosilnih goriv nevzdržna. Nesprejemljivo je, da najbolj ranljivi nosijo breme zelenega prehoda. Države članice bi morale priskočiti na pomoč z ustrezno davčno politiko v korist najbolj ranljivih, je menil.

Po prepričanju Christopha Grudlerja iz vrst liberalcev (Renew) bi bilo treba promovirati energijo “narejeno v Evropi”, da bi s tem zmanjšali odvisnost od zunanjih akterjev. Pri tem se je zavzel za strateško avtonomijo Evrope na področju energije.

Poslanec iz Evropske ljudske stranke (EPP) Siegfried Muresan pa je pozval k razjasnitvi, zakaj je prišlo do naraščanja cen in, ali so v ozadju morda manipulacije na trgu, denimo s strani Rusije. Menil je tudi, da predlagani socialni podnebni sklad ni ustrezna rešitev in da komisija zamuja s predlogom o novih lastnih virih.

V razpravi je v vlogi visokega predstavnika Slovenije, ki med predsedovanjem zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom, nastopil tudi zunanji minister Anže Logar. Dejal je, da Svet EU spremlja dogajanje in je aktiven v zvezi s tem pomembnim vprašanjem. Slovensko predsedstvo EU spodbuja izmenjavo najboljših praks o tem, kako omiliti negativne posledice visokih cen na nacionalni ravni, pa tudi razmislek o morebitnem skupnem delovanju na ravni EU, je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!