Farme za proizvodnjo jajc na Hrvaškem v velikih težavah

Gospodarstvo 07. Maj. 202209:082 komentarja
Delite:
jajca
Foto: Profimedia

Na Hrvaškem se zaradi visokih stroškov proizvodnje in prenizkih odkupnih cen jajc zapirajo dve do tri farme za proizvodnjo kokošjih jajc, je poročala hrvaška televizija RTL. Na hrvaškem ministrstvu za kmetijstvo pripravljajo dodatne finančne spodbude, kmalu pa bo začel veljati tudi ukrep na ravni EU, ki bo uvoz žitaric oprostil carinskih dajatev.

Perutninarji in proizvajalci jajc so že pred velikonočnimi prazniki opozarjali na težave, v katerih so se znašli zaradi previsokih stroškov proizvodnje in nizkih odkupnih cen jajc, čeprav ta v trgovinah niso bila še nikoli dražja. V Konzumu paket desetih jajc na primer stane od 13 kun (1,72 evra) do 20 kun (2,65 evra).

RTL je razkril, da se zapira več hrvaških farm za proizvodnjo jajc. Informacijo so potrdili tudi na hrvaški kmetijski zbornici. “Neuradno smo izvedeli, da se zapirajo dve ali tri farme. To bi v tem trenutku po naših informacijah pomenilo okoli pet odstotkov hrvaške proizvodnje z jajci,” je pojasnil predsednik zbornice Mladen Jakopović.

Vodja enega od družinskih podjetij za proizvodnjo jajc Magi Lukač je dejala, da je glavni krivec za težave vsakodnevna rast stroškov. “Komaj nam uspe nekoliko dvigniti cene, že nas udarijo novi stroški. Po naših informacijah namerava mnogo perutninarjev zmanjšati proizvodnjo,” je povedala za RTL.

“Bojim se, da bomo turiste letos hranili samo še s tujimi jajci”

Hrvaška je v proizvodnji jajc skorajda samozadostna. Ob pandemiji covida-19, inflaciji in vojni v Ukrajini pa so cene žitaric in energentov skočile v nebo. “Cene pšenice in koruze so se zvišale za 200 odstotkov, cene sojinih in sončničnih semen za 100 odstotkov. Odkupna cena jajc ne sledi tej rasti cen. Bojim se, da bomo turiste letos hranili samo še s tujimi jajci,” je še dejala Lukaćeva. Pred kamere RTL ni želel stopiti nihče od lastnikov farm, ki se zapirajo, je pa ena od zaposlenih dejala, da delajo samo še do konca tedna. Potem bo po kokoši prišel tovornjak iz klavnice, 15 zaposlenih pa bo ostalo brez dela, je dodala.

Na ministrstvu za kmetijstvo pripravljajo dodatne finančne spodbude, s katerimi bi pomagali perutninarjem. “Seveda ne bomo dopustili, da zmanjka jajc tako kot ne drugih živilskih izdelkov,” je za RTL dejal Zdravko Barać z ministrstva za kmetijstvo. Pet milijonov kun (660.000 evrov) bodo na ministrstvu namenili za perutninarje in dva milijona kun (260.000 evrov) za proizvajalce jajc. Pomoč prihaja tudi iz Bruslja. Po besedah Jakopovića so se v Bruslju že dogovorili, da bi carinskih dajatev in stroškov oprostili uvoz pšenice in drugih žitaric v prostor Evropske unije. Ta ukrep naj bi začel veljati čez dva tedna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar