Fiskalni svet: Vlada zamuja s proračunskimi okvirji in krši zakon

Gospodarstvo 13. Apr 202216:19 > 16:22 5 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Po zakonu o fiskalnem pravilu bi morala vlada do 10. aprila fiskalnemu svetu, ki ga vodi Davorin Kračun, poslati predlog okvira za pripravo proračunov za leta od 2023 do 2025 in osnutek programa stabilnosti 2022, ki ga moramo do konca aprila poslati v Bruselj. A tega ni storila. S tem krši zakon, opozarja šef fiskalnega sveta Davorin Kračun. "To je neodgovorna finančna politika," pa je včeraj v N1 SOOČENJE dejala Alenka Bratušek.

Fiskalni svet pod vodstvom Davorina Kračuna je na vlado vponedeljek naslovil poziv, da naj jim pošlje predlog okvira za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2023-2025 skupaj z osnutkom programa stabilnosti 2022, kot to določa zakon o fiskalnem pravilu. Gre za dokumente, ki predstavljajo okvir javnofinančne politike.

Kot je v dopisu vladi navedel Fiskalni svet, bi mu morala vlada po zakonu dokumente poslati do 10. aprila, 20 dni pred rokom za posredovanje Programa stabilnosti Evropski komisiji (ta je konec aprila vsako leto). Fiskalni svet ju mora oceniti, to oceno pa posreduje vladi in Državnemu zboru (DZ). Vladi so v pozivu postavili nov rok, do včeraj, a zahtevane dokumentacije po navedbah v današnji objavi na spletni strani niso prejeli.

Odgovor vlade in finančnega ministrstva, zakaj se to dogaja, čakamo.

Da zaostajamo s pripravo programa stabilnosti, je včeraj v N1 SOOČENJU opozorila tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. “Slovenija bi morala do konca aprila v Bruselj poslati program stabilnosti, to pomeni neko javnofinančno sliko za naslednja štiri leta, a o tem dokumentu ni ne duha ne sluha,” je dejala in dodala: “To je neodgovorna finančna politika.”

Umarjeva napoved kot pomemben element

Program stabilnosti je sicer vsebinsko vezan (tudi) na gospodarsko napoved Umarja, ki jo vlada obravnava že slab mesec dni, a je še kar ni potrdila. Na seji pred tremi tedni, ki jo je v odsotnosti Janeza Janše vodil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so prekinili z obravnavo točke o napovedi, nato je dvakrat niso uvrstili na sejo. Pred dobrim tednom dni so nam v premierjevem kabinetu dejali, da naj bi jo obravnavali pretekli četrtek, a je niso. Zakaj ne, nam od tega ponedeljka niso odgovorili. Problem napovedi naj bi bil v tem, da naj bi bila ocena gospodarske rasti, ki jo urad revidira s 4,7 na 4,2 odstotka, po mnenju vlade preskromna.

Počivalšek je včeraj v N1 SOOČENJE dejal, da v gradivu pri prvi obravnavi ni bilo vseh podatkov, zato so se odločili, da ga bodo obravnavali, ko bodo na seji prisotni vsi. “Nimamo ničesar skrivati in se bati, za nami je rekordna gospodarska rast,” je komentiral. Koordinator Levice Luka Mesec pa je dejal, da po njegovih informacijah, ki naj bi jih dobil z Umarja, sam premier ni dovolil objave, to naj bi vladajočim v predvolilnem obdobju omogočilo, da “mahajo z nerealnimi številkami in se hvalijo z lanskimi rezultati”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje