Gazprom prekinil dobavo plina Latviji

Gospodarstvo 30. Jul 202210:15 > 14:18 3 komentarji
Ruski plin: Gazprom
REUTERS/Wojciech Kardas

Ruski energetski velikan Gazprom je danes prekinil dobavo plina Latviji. To baltsko državo je namreč v objavi na družbenem omrežju Telegram obtožil, da je kršila pogoje sklenjene pogodbe.

“Gazprom je danes ustavil dobavo plina Latviji … zaradi kršenja določil” pogodbe o nakupu, je na Telegramu zapisalo podjetje. Katere pogoje naj bi Latvija kršila, Gazprom ni pojasnil. Do odločitve prihaja dan zatem, ko je Latvija prek podjetja Latvijas Gaze sporočila, da znova kupuje ruski plin, zanj pa plačuje v evrih.

Marca je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal, da bodo države, ki jih Moskva označi za neprijateljske, za plin morale plačevati v rubljih. Šlo je za odziv na zamrznitev ruskega premoženja v drugih državah. Ker niso želele plačevati v rubljih, je Rusija že ustavila dobavo plina Poljski, Bolgariji, Finski, Nizozemski in Danski. Tudi Latvija, Estonija in Litva so zavrnile zahtevo po plačilu plina v rubljih.

Sredi julija je latvijski parlament izglasoval tudi popolno prepoved uvoza ruskega plina prek Gazproma od 1. januarja prihodnje leto.

V zadnjem času se krepijo napetosti med Moskvo in zahodnimi državami zaradi ruske vojne v Ukrajini, na katero so EU in ZDA odgovorile s sankcijami. Gazprom je ta teden drastično zmanjšal dobavo plina v Nemčijo prek plinovoda Severni tok na okoli 20 odstotkov kapacitete, čemur naj bi botrovale tehnične težave. Evropa trdi, da gre za izkoriščanje energetskih trgov za politični pritisk.

Evropski ministri za energetiko so v Bruslju nato dosegli dogovor, da bodo članice EU med 1. avgustom letos in 31. marcem 2023 porabo plina prostovoljno zmanjšale za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina med avgustom in marcem v zadnjih petih letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje