Gen-I nad Telekom: Odjemalce so pustili na cedilu

Gospodarstvo 01. Dec 202114:30 > 18:01 1 komentar
Robert Golob, Gen-I
Žiga Živulović jr./BOBO

V Gen-I se zelo kritično odzivajo na odločitev Telekoma Slovenije, da z januarjem odpoveduje pogodbe za dobavo elektrike. Telekom Slovenije ima okrog 13 tisoč odjemalcev, ki si morajo zdaj v kratkem času poiskati novega dobavitelja. Zakaj teh niso "v paketu" prenesli na drugega trgovca, nam ne povedo. Gen-I sporoča, da "obsoja nesprejemljive poslovne prakse konkurentov" in da bo sprejel vse odjemalce Telekoma po enaki ceni, ki jo ima za obstoječe odjemalce. A, če ste med Telekomovi odjemalci, pozor, obrazec o menjavi dobavitelja morate izpolniti v tednu dni.

V Gen-I, ki jo trenutno vodijo pooblaščeni direktorji nižjih nivojev, zaradi nesoglasij med družbenicama pa teče postopek sodnega imenovanja uprave, se kritično odzivajo na potezo Telekoma Slovenije, ki po petih letih opušča storitev prodaje elektrike.

Kot smo pisali, poteza Telekoma pušča več odprtih vprašanj. Eno od njih je, zakaj niso odjemalcev “v paketu” prodali drugemu trgovcu z elektriko, s čimer bi odjemalcem prihranili opravke z menjavo ponudnika. V podjetju nam na to vprašanje niso odgovorili, so nam pa sporočili, da so odjemalcem delo olajšali z informacijo, kako zamenjati ponudnika.

Prav tako ni jasno, ali je Telekom že imel sklenjene pogodbe za prihodnje leto. Omenimo, da je sicer Agencija RS za energijo, ko je prejšnji mesec precej manjši šentjurski trgovec odpovedal pogodbe, sporočila, da enostranska odpoved pogodbe ni zakonita.

“Obsojamo nesprejemljive poslovne prakse”

Potezo Telekoma so v Gen-I označili za poslovno nesprejemljivo. “S tem so (v Telekomu, op. a.) popolnoma izrabili zaupanje 13 tisoč družin in sredi energetske krize, nizkih temperatur in praznikov pred vrati pustili svoje odjemalce enostavno na cedilu. (…) Odpoved pogodb na tako kratek rok pomeni, da imajo odjemalci le še osem dni časa za sprožitev zamenjave dobavitelja, ki jih bo pripravljen sprejeti. V nasprotnem primeru pa bodo elektriko plačevali po štirikratni ceni,” pišejo.

Dodajajo, da drugi dobavitelji, ki bodo prevzeli Telekomove stranke, s tem “v celoti prevzemajo tudi finančno breme, ki izhaja iz Telekomovih slabih poslovnih odločitev na nakupni strani, istočasno pa so se v Telekomu z neprimerno poslovno prakso temu v celoti izognili in celo finančno okoristili”.

Sprejemajo Telekomove odjemalce

V sporočilu za javnost so zapisali, da bo Gen-I sprejel odjemalce Telekoma Slovenije, za katere sicer še nima zakupljene elektrike, a jim bo omogočil enake cene kot za trenutne stranke (katerim je dal tudi zavezo, da cene do sredine prihodnjega leta ne bo dvigoval). Odjemalci pa morajo obrazec za menjavo dobavitelja izpolniti do 8. decembra (torej v tednu dni). Seznam vseh ponudnikov najdete tukaj.

“Vse odjemalce pozivamo, da ukrepajo hitro. Le tako se bodo lahko izognili enormnemu povišanju stroškov oskrbe z električno energijo, ki jim grozi zaradi Telekoma Slovenije,” v Gen-I še pišejo v sporočilu za javnost. Odjemalci, ki 1. januarja ne bodo imeli novega ponudnika, bodo namreč preklopljeni na zasilno oskrbo, ki je precej dražja od tržnih cen elektrike.

Telekom Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Gen-I in Telekom Slovenije sta konkurenta na trgu prodaje električne energije, ki jo Telekom zdaj opušča. Obenem pa predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen vodi nadzorni svet Gen energije, ki je večinska lastnica Gen-I, zaradi česar je bil ob zadnjem poskusu imenovanja nove uprave Gen-I deležen očitkov o konfliktu interesov.

Politična intervencija

V Gen-I med drugim Telekomu oziroma njegovemu predsedniku uprave Cvetku Sršenu očitajo še, da je izvedel “politično intervencijo”, zaradi katere je Gen-I danes brez uprave. Kot je znano, je sredi novembra potekel mandat upravi Roberta Goloba, tik pred tem pa so državni nadzorniki njene večinske lastnice Gen energije, ki jih vodi Sršen, prižgali rdečo luč za njegovo ponovno imenovanje. Poskus imenovanja nove uprave pa je spodletel, saj specifična lastniška struktura Gen-I Golobu omogoča vpliv v eni od dveh družbenic.

Upravo tako zdaj vodijo pooblaščeni direktorji nižjih nivojev, medtem pa je v teku sodno imenovanje uprave. Sodišče v Krškem, ki o tem odloča, nam je včeraj sporočilo, da obravnavajo tri predloge in da bodo odločili v “najkrajšem možnem času”.

Cvetko Sršen, predsednik uprave Telekoma Slovenije
Telekom Slovenije

Predsednik uprave Cvetko Sršen je po mnenju Gen-I izvedel “politično intervencijo”, zaradi katere je danes Gen-I brez uprave.

Elektrika za bolnišnice dražja zaradi poznega razpisa

Gen-I se je odzval še na izjave notranjega ministra Aleša Hojsa iz vrst SDS (katerega član je tudi Sršen). Hojs je v zadnji oddaji Tarča na RTV Slovenija, v kateri je gostoval tudi Golob, komentiral poslovanje Gen-I ter med drugim dejal: “Trdi (Golob, op. a.), da bo gospodinjstvom še naprej ponujal isto ceno elektrike, hkrati pa bolnišnicam ponuja trikrat višjo ceno.”

V Gen- I zdaj pojasnjujejo, da bolnišnicam, ki elektriko kupujejo v okviru skupnega naročila Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Trenutni ponudnik je Petrol, sporoča Gen-I, za prihodnje leto pa so razpis izvedli šele novembra, pravijo v Gen-I, ko so bile cene že visoke.

“Na razpisu za oskrbo v letu 2022 je bil GEN-I najugodnejši ponudnik, saj je bil za skoraj 400 tisoč evrov cenejši od drugega ponudnika ECE in za več kot 450 tisoč evrov cenejši od Petrola kot trenutnega dobavitelja. Žal se je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije javno naročilo za nakup elektrike odločilo izvesti šele sredi novembra, to je sredi največje energetske krize v zadnjih 30 letih. Če bi to naročilo podobno kot v preteklih letih izpeljalo sredi poletja, bi prejelo bistveno cenejše ponudbe za oskrbo z električno energijo.”

Petrol: Imamo zakupljene dovolj elektrike tudi za nove stranke

Družba Petrol ima zakupljene dovolj električne energije za leto 2022 za svoje obstoječe odjemalce in lahko sprejema tudi nove stranke, so danes sporočili iz Petrola. “V primeru prenehanja dobave električne energije s strani posameznega ponudnika so končni kupci izpostavljeni tveganju pri pridobivanju novega ponudnika,” so v Petrolu zapisali v sporočilu in dodali, da so pripravljeni sprejeti nove stranke. Ker se Petrol “zaveda težke situacije za vse deležnike”, v decembru nudi enkratno ponudbo za nove stranke.

STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje