Menjava nadzornikov v Telekomu, Debeljak zapolnil kvoto

Gospodarstvo 09. Sep 202213:38 7 komentarjev
Telekom Slovenije
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Skupščina Telekoma Slovenije je odpoklicala štiri nadzornike in namesto njih imenovala Žigo Debeljaka, Alenko Čok Pangeršič, Matejo Čuk Orel in Marka Boštjančiča. V uradnem predlogu sklepa pred skupščino so bili navedeni drugi kandidati, a je SDH na samo sejo prinesel druga imena. Debeljak je z današnjim imenovanjem dosegel zakonsko omejitev treh nadzorniških funkcij.

Skupščina Telekoma Slovenije, ki je v 72,5-odstotni lasti države, je danes razrešila štiri predstavnike kapitala v nadzornem svetu, imenovane še v času prejšnje vlade Janeza Janše. Gre za Iztoka Černošo, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in Jurija Toplaka.

Njihova razrešitev je bila predvidena že v predlogih sklepov, ki jih je Telekom javno objavil ob sklicu skupščine. Takrat je bila na seznamu za razrešitev tudi Karla Pintar, uslužbenka gospodarskega ministrstva, ki pa je danes niso razrešili. Pintar in Aleksander Igličar z ljubljanske ekonomske fakultete tako ostajata nadzornika telekomunikacijske družbe, predstavniki zaposlenih so Drago KijevčaninDušan Pišek in Rok Pleteršek. Pridružujejo pa se jim še Alenka Čok Pangeršič, Mateja Čuk Orel, Marko Boštjančič in Žiga Debeljak, ki danes začenjajo štiriletni mandat. Tu omenimo, da so bili v uradnem predlogu sklepa pred skupščino navedeni drugi kandidati, a so delničarji na sami seji izglasovali druga imena.

Naslednji korak bo postavitev nove uprave. Po poročanju Dela naj bi predsednik uprave postal Boštjan Košak, nekdanji izvršni direktor in prokurist Simobila, ki se je vmes preimenoval v A1.

Debeljaku še tretji nadzorniški položaj

Debeljak (sicer šef SDH) in Čuk Orel sta nadzornika tudi v Gen energiji. Debeljak pa je še predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Z današnjim imenovanjem v nadzorni svet Telekoma je dosegel zakonsko omejitev treh nadzorniških funkcij.

Menjave v nadzornem svetu prihajajo teden dni po tem, ko je nadzorni svet Telekoma sporazumno prekinil pogodbo s predsednikom uprave Cvetkom Sršenom in članico uprave Barbaro Galičič Drakslar (obema pripada po šest plač odpravnine) ter krivdno razrešil člana uprave Tomaža Jontesa. Kot smo pisli, je bila razrešitev Jontesa največje presenečenje, saj je takorekoč že veljalo, da bo Jontes, ki ga je razrešil nadzorni svet še iz časa Janševe vlade, v upravi ostal tudi po menjavi oblasti. Jontes za medije ni dosegljiv in tako uradno ni znano, ali se bo po krivdni razrešitvi odločil za tožbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje