Gospodarstveniki ob morebitnem zaprtju države: To enostavno ni sprejemljivo

Gospodarstvo 19. Okt 202114:04 > 14:49 1 komentar
Gospodarska zbornica Slovenije
Denis Sadikovič/N1

Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju gospodarstva zaradi širjenja okužb s koronavirusom. "To enostavno ni sprejemljivo," je jasen generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti, ki se ob tem zavzema za čim večjo precepljenost prebivalstva in spodbujanje zaposlenih k cepljenju.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti se je z odločnim nasprotovanjem zapiranju gospodarstva odzval na ponedeljkove besede premierja Janeza Janše, ki je v DZ med drugim dejal, da smo v Sloveniji zaradi neodgovornega vedenja pred tem, da bomo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki bodo zapirali javno življenje in gospodarstvo.

Številne dejavnosti še vedno čutijo posledice pandemije

Generalni direktor GZS se strinja, da so podatki o okužbah s koronavirusom vse bolj alarmantni, jih pa po njegovem prepričanju lahko še vedno obvladamo z odgovornim ravnanjem slehernega posameznika, doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov, upoštevanjem pogoja PCT ter okrepitvijo cepljenja. Le na ta način bo mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju, je prepričan Cantarutti.

Kot je izpostavil, sta prvi in drugi val pandemije covida-19 nacionalno gospodarstvo stala 1,5 milijarde evrov v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. Še vedno se številne dejavnosti spopadajo s posledicami skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih ukrepov na področju varovanja zdravja. Vsakršno morebitno ponovno zapiranje dejavnosti bi pomenilo ponovni zastoj gospodarskega zagona, poudarja Cantarutti, ki izpostavlja, da aktualna gospodarska pričakovanja ostajajo dobra in gospodarska rast Slovenije za 1,5 odstotne točke presega tisto v območju evra.

GZS izpostavlja nujnost, da gospodarstvo ostane odprto, ter hkrati pozorno spremlja odločitve o zajezitvenih ukrepih v drugih evropskih državah, ki so zelo selektivni in ne obremenjujejo gospodarstva. Po podatkih Univerze v Oxfordu je indeks zajezitvenih ukrepov v Sloveniji na ravni novih članic EU. Zato zbornica poziva vse državljane in državljanke Slovenije, da z odgovornim ravnanjem prispevajo k zmanjšanju števila okužb s covidom-19. Zgolj dosledno spoštovanjem preventivnih zaščitnih ukrepov ter upoštevanjem PCT-pogoja v javnem življenju lahko zaustavimo negativno spiralo širjenja okužb z koronavirusa, so prepričani.

Ob tem GZS opozarja, da je po podatkih Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni precepljenost prebivalcev nad 18 let v Sloveniji zgolj 58,5-odstotna in s tem zaostaja za evropskim povprečjem, ki je pri 74,1 odstotka. Zato zagovarja čim višjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 ter poziva tudi pristojne institucije, da usmerijo vse napore v spodbujanje posameznikov k cepljenju.

Tudi OZS zapiranju nasprotuje

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ostro nasprotujejo napovedi premierja Janeza Janše o morebitnem vnovičnem zapiranju gospodarstva zaradi slabe epidemiološke slike. Zapiranja si ne moremo privoščiti, poudarjajo v zbornici, kjer jih skrbi tudi zaradi vse višjih cen energentov. Menijo, da bi vlada z ukrepi morala preprečiti rast cen.

Kot so danes v sporočilu za javnost zapisali na OZS, si zapiranja gospodarstva zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom ne moremo več privoščiti, saj so številni obrtniki in podjetniki še vedno v fazi okrevanja po dolgotrajnem zaprtju v času epidemije.

Vlado tako pozivajo, naj ne zapira malega gospodarstva. “Kot vemo, so bile posamezne storitvene dejavnosti zaprte več mesecev, s tem pa so podjetja utrpela tudi velike izgube. Zapiranje enostavno ni rešitev, saj se bodo številne dejavnosti izvajale na črno, kjer pa se pogoj PCT niti ne izvaja niti ne nadzoruje,” je izpostavil predsednik OZS Branko Meh.

Še dodatno bi lahko obrtnike in podjetnike, ki okrevajo po epidemiji, po ocenah zbornice prizadelo rekordno višanje cen energentov. V OZS, kjer so zaskrbljeni zaradi višjih cen, menijo, da bi morala vlada poseči na trg in sprejeti ukrepe, s katerimi bi preprečila visok dvig cen energentov. V OZS tako pričakujejo ukrepanje vlade, ki ima za to tudi zakonodajno podlago, so poudarili in spomnili na besede gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da lahko država vpliva na cene električne energije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje