Hrvati želijo na evrskih kovancih Nikolo Teslo, oster odziv iz Srbije

Gospodarstvo 23. Jul. 202108:44 > 08:46
Delite:
Nikola Tesla
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaška želi na svojih evrskih kovancih upodobiti tudi izumitelja Nikolo Teslo. To pa je močno razburilo Srbijo, ki Teslo jemlje za svojega.

Hrvaška bi lahko leta 2023 vstopila v območje evra, napoveduje hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković. Šest mesecev pred tem bi se začela proizvodnja kovancev, na katerih bodo upodobljeni hrvaški nacionalni simboli.

Motive za kovance sta izbrali strokovna komisija za likovne rešitve in komisija za denar hrvaške banke (HNB). O njih so lahko nato glasovali hrvaški državljani in predlagali tudi svoje. Med predlogi z največ podpore so se med drugim znašli vukovarski vodni stolp, kravata, šahovnica in – izumitelj Nikola Tesla.

Predlog za upodobitev Tesle, ki bi krasil kovance za 50, 20 in 10 centov, je na glasovanju dobil največ podpore, saj je zanj glasovalo 22 odstotkov vseh ljudi. Za kravato je glasovalo dobrih devet odstotkov ljudi, za vodni stolp pa štirje odstotki, poroča N1 Hrvaška.

Oster odziv Srbije

Odločitev Hrvaške, da bo Nikola Tesla krasil hrvaške evrske kovance, pa je v Srbija sprožila močne odzive. Hrvaška in Srbija se namreč ne moreta poenotiti, ali je Tesla Hrvat ali Srb.

Tesla se je rodil leta 1856 srbskim staršem v kraju Smiljan v Liki, ki je bila takrat del Avstro-Ogrske, danes pa spada pod Hrvaško. Leta 1884 se je preselil v ZDA, kjer je ostal večji del svojega življenja, po smrti pa so ga pokopali v Beogradu.

Tesla je v Srbiji že upodobljen na bankovcu za 100 dinarjev. Ob napovedi, da bi lahko krasil tudi hrvaške kovance, se je odzvala Narodna banka Srbije. Dejali so, da bi bila to “prilastitev kulturne in znanstvene dediščine srbskega ljudstva”. Napovedali so, da bodo skušali svoje doseči tudi s pomočjo evropskih institucij.

Komentari

Vaš komentar