Indotek naj bi bil tik pred soglasjem za nakup deleža v Mercatorjevi lastnici

Gospodarstvo 26. Avg 202213:17 0 komentarjev
Mercator
Denis Sadiković/N1

Madžarsko-ameriški nepremičninski investicijski sklad Indotek naj bi v kratkem dobil zeleno luč za nakup deleža ruske banke Sberbank v hrvaški skupini Fortenova, pod katero sodi tudi največji slovenski trgovec Mercator. Po neuradnih informacijah Dela je že pridobil evropsko in ameriško soglasje, kmalu naj bi tudi britansko.

Sberbank in Indotek sta pogodbo o nameri prodaje 44-odstotnega deleža, ki ga ima ruska banka v skupini Fortenova, podpisala aprila. Za zaključek transakcije so potrebna soglasja regulatorjev v več državah, so tedaj sporočili.

Sberbank
PROFIMEDIA

Prvi mož Fortenove Fabris Peruško je ob podpisu pogodbe zapisal, da prihod Indoteka v lastništvo skupine pozdravljajo, saj v njem vidijo dolgoročnega strateškega partnerja. Skupina Fortenova ima poleg trgovskega dela, ki ga sestavljata Mercator in hrvaški Konzum, še kmetijski in živilskopredelovalni del.

Sberbank je umik iz lastništva Fortenove, ki je nastala iz propadlega hrvaškega koncerna Agrokor, napovedala sredi lanskega leta, zaradi sankcij proti Rusiji v luči vojaške agresije nad Ukrajino pa je te postopke pospešila.

Madžari naj bi pridobili že skoraj vsa soglasja

Časnik Delo danes poroča, da naj bi Madžari že pridobili soglasje Evropske unije ter soglasje ameriškega urada za nadzor tujega premoženja, blizu je menda tudi pridobitvi soglasja Združenega kraljestva. Slednje potrebuje, ker je skupina Fortenova registrirana v Amsterdamu in posluje pod statutom Združenega kraljestva, na svojih spletnih straneh pojasnjuje hrvaški Večernji list. Po teh navedbah naj bi bil 500 milijonov evrov vreden posel zaključen v letošnjem zadnjem četrtletju.

Sberbank je do Fortenove izpostavljena v višini 1,1 milijarde evrov. To je vrednost posojila, ki ga je nekdanji Agrokor vzel v Moskvi in je bilo v postopku prestrukturiranja pretvorjeno v lastniški delež. Mednarodne okoliščine zaradi ruske invazije na Ukrajino so Ruse prisilile k predčasnemu umiku iz lastništva Fortenove in izgubi več kot polovice vložka, še navaja hrvaški časnik.

Indotek Group je v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellinka. Gre za skupino, ki upravlja premoženje v vrednosti več kot tri milijarde evrov ter deluje na področju nepremičnin, finančnih storitev, logistike in transporta. Sedež ima v Budimpešti, pisarne pa ima še na Hrvaškem, v Španiji, Italiji, Romuniji, na Poljskem in v Grčiji. Kot lastnica številnih nakupovalnih centrov in nepremičnin na Madžarskem naj bi imela skupina Indotek interes za širitev v maloprodajno dejavnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!