Jeseniške položnice v višave: tudi po 400 evrov za ogrevanje

Gospodarstvo 14. Jan 202213:55 > 14:24 4 komentarji
Jesenice blok
Žiga Živulović jr./BOBO

Jeseničanka je za ogrevanje 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja novembra plačala 210 evrov, decembra 250, ta mesec pa kar 411 evrov. Visoke položnice podjetja Enos OTE, ki jeseniške bloke oskrbuje z daljinsko toploto, jezijo prebivalce, ki ponudnika ne morejo menjati, in tako ostajajo ujetnik visokih borznih cen plina in deloma tudi slabih poslovnih odločitev proizvajalca toplote Enos OTE.

Jeseničani in Mariborčani vse od novembra plačujejo najvišjo ceno daljinske toplote v državi. Ta teden je jeseniški občinski pogodbenik Enos OTE razposlal položnice za december, ki je bil prvi res mrzel mesec te kurilne sezone, in z novimi rekordnimi zneski sprožil nov val jeze med prebivalci.

Ena od odjemalk nam je posredovala položnice: oktobra je za 70 kvadratnih metrov plačala 210 evrov, novembra 250, decembra pa je položnica ob treh megavatnih urah porabe nanesla 411 evrov. Pri tem povejmo, da je to strošek le za ogrevanje, ne pa tudi za toplo vodo. Ali jim bo tak znesek uspelo plačati v enem kosu, ne ve, morda bodo morali zaprositi za obročno plačilo ali pomoč pri centru za socialno delo (CSD), je dejala.

Na družbenem omrežju je uporabnik objavil položnico upokojenke z zneskom 269 evrov. “Skoraj vsa pokojnina bo šla za plačilo ogrevanja,” je zapisal.

Za mrzle radiatorje 100 evrov mesečno

Mnogi se jezijo, da plačujejo tudi po sto evrov, čeprav imajo radiatorje izklopljene. Kljub nični porabi namreč, kot so nam v Enos OTE že pojasnjevali, odjemalci plačujejo “solidarnostni delež”.

“Prejel sem položnico za 177 evrov, od tega 95 evrov za ogrevanje, ne da bi bil radiator enkrat samkrat prižgan. Kako naj si torej privoščimo tople radiatorje, če me mrzli stanejo 100 evrov na mesec,” se sprašuje Jeseničan.

Radiator
PROFIMEDIA

Obračajo se na CSD

Podražitve občutijo tudi na jeseniškem centru za socialno delo. “V oktobru lani, ko so ljudje prejeli obvestila o načrtovanih podražitvah, smo na centru za socialno delo zaznali povečano število klicev in poizvedovanj po možnih oblikah pomoči. Bili so v stiskah in strahu, kakšne položnice bodo prejeli,” je pojasnila pomočnica direktorice CSD Anita Bregar.

“V decembru je bilo po prejemu prvih polnih položnic zaznano nekoliko povečano število prosilcev za izredne denarne socialne pomoči, prav zaradi povišanih stroškov ogrevanja.”

Že v prejšnjih letih so sicer, kot je dejala, pred kurilno sezono zaznavali večje število prošenj za izredne pomoči zaradi kritja stroškov nakupa drv oziroma naftnih derivatov ter tudi za kritje položnic ogrevanja.

Na CSD po besedah Anite Bregar tistim, ki so upravičeni, pomagajo z izredno denarno pomočjo in tudi občinsko denarno pomočjo. Danes so z občine sporočili, da bodo februarja svetniki razpravljali o povečanju sklada za občinsko pomoč.

Blaž Račič, župan Jesenic
Borut Živulović jr./BOBO

Plina niso pravočasno zakupili

Spomnimo, da smo o podražitvah jeseniškega ogrevanja prvič pisali novembra, ko je občinski pogodbenik Enos OTE dvignil ceno daljinske toplote s 87 na 145 evrov z DDV. Razlog je v visokih borznih cenah plina, so razlagali takrat.

A kot smo kasneje raziskovali, dvigov cen ni bilo po vsej državi, temveč tam, kjer plina niso pravočasno zakupili. V Kranju so na primer cene daljinske toplote, za proizvodnjo katere tako kot na Jesenicah uporabljajo plin, trenutno enake kot lani.

Poleg Jesenic se je daljinska toplota močno dvignila tudi v Mariboru, kjer so zato odstavili direktorja Energetike Maribor. A ta je ob odhodu za N1 povedal, da ima Maribor za leto 2022 zakupljen plin, tako da bi se moralo to na februarskih položnicah odraziti z vidnim znižanjem cene.

Po javnem pritisku se je občina, ki jo vodi župan Blaž Račič, dogovorila za znižanje cene megavatne ure (MWh) za november in december za 15 evrov (na 127 evrov). A zaradi povečane porabe v mrzlem obdobju so položnice za december vseeno zelo visoke.

Brez odgovora

Prebivalci so novembra zbrali več kot 1.100 podpisov in na občino naslovili civilno pobudo, da prekine pogodbo z Enos OTE, a odgovora niso dobili. Razočarani nad neodzivnostjo občine se obračajo na različne državne organe, od tržnega inšpektorata, agencije za varstvo konkurence do ministrstva za infrastrukturo. A od vseh dobivajo odgovore, da za to tematiko niso pristojni, pravijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje