Kaj čaka Twitter v eri Elona Muska

Gospodarstvo 26. Apr 202208:30 > 09:41 0 komentarjev
Elon Musk, Twitter
PROFIMEDIA

Elonu Musku je uspelo kupiti Twitter. Kaj družbeno omrežje čaka v eri Elona Muska, neusmiljenega advokata za svobodo govora, ki večkrat razburi s svojimi kontroverznimi tviti?

Twitter je potrdil, da bo izvršni direktor Tesle Elon Musk prevzel družbeno omrežje Twitter. Dogovor o prodaji te platforme je vreden 44 milijard dolarjev (približno 41 milijard evrov). Tako bo najbogatejši človek na svetu postal vodja enega najvplivnejših družbenih omrežij.

Posel, s katerim bo podjetje postalo zasebno, končuje viharno obdobje, v katerem je Musk postal eden največjih Twitterjevih delničarjev, dobil in zavrnil mesto v upravnem odboru ter postavil ponudbo za nakup podjetja – vse to v manj kot mesecu dni. Delničarji bodo v skladu z dogovorom prejeli 54,20 dolarja v gotovini za vsako delnico, ki jo imajo. To se ujema s prvotno ponudbo Elona Muska in predstavlja 38-odstotno premijo v primerjavi s ceno delnice dan pred razkritjem njegovega deleža v podjetju.

“Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva,” je zapisal Musk v objavi, v kateri je potrdil prevzem podjetja. Dodal je, da želi Twitter narediti “boljši kot kdajkoli prej”, mu dodati nove funkcionalne lastnosti ter možnost vpogleda v izvorno kodo algoritmov, s tem pa povečati zaupanje ljudi in premagati nezaželene “bote”.

Posel, ki ga je soglasno odobril upravni odbor Twitterja, naj bi bil sklenjen še letos. To se je zgodilo po tem, ko je Musk prejšnji teden razkril, da ima pripravljenih 46,5 milijarde dolarjev za nakup podjetja. To je bil očitno ključni trenutek, ki je prisilil upravni odbor k razmisleku. Sestali so se v nedeljo, da bi ocenili ponudbo.

“Twitterjev upravni odbor je izvedel premišljen in celovit postopek za oceno Elonove ponudbe, pri čemer se je osredotočil na vrednost, gotovost in financiranje,” je v izjavi povedal predsednik upravnega odbora Bret Taylor. Dogovor je označil za “najboljšo pot naprej za delničarje Twitterja”. Vrednost delnice Twitterja je po objavi dogovora poskočila za 6 odstotkov in se zdaj giblje pri okoli 51,84 dolarja. Posel morajo odobriti še delničarji in regulatorji.

V internem sporočilu zaposlenim, ki ga je pridobil CNN, je izvršni direktor Twitterja Parag Agrawal dejal, da načrtuje sestanek vseh zaposlenih s Taylorjem, na katerem bodo odgovorili na vprašanja o poslu. “Vem, da je to pomembna sprememba, in verjetno še predelujete, kaj to pomeni za vas in prihodnost Twitterja,” je zapisal.

Kaj Musk pomeni za Twitter

Elon Musk je hkrati zelo priljubljen in kontroverzen uporabnik družbenega omrežja, ki ga je zdaj kupil. Na platformi ima več kot 84 milijonov sledilcev, v preteklosti pa je svoj profil uporabljal za deljenje memov, razpravljanje o svojem poslu, za žaljenje politikov, širjenje zavajajočih trditev o covidu-19 in žaljivih pripomb o transskupnosti.

V zadnjih dneh je neštetokrat poudaril, da je njegov cilj okrepiti svobodo govora na platformi, v ločenem tvitu v ponedeljek pa je zapisal, da upa, da tudi njegovi najhujši kritiki ostanejo na omrežju, saj je “to tisto, kar pomeni svoboda govora”.

Twitter
PROFIMEDIA

Kljub temu nekatere strokovnjake skrbi, da bi Muskova goreča želja po svobodi govora lahko pomenila tudi korak nazaj pri prizadevanjih za omejevanje sovražnega govora, dezinformacij, nadlegovanja in drugih škodljivih vsebin. Poraja se tudi vprašanje, ali bi lahko multimilijarder obnovil račun nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki so ga odstranili zaradi kršenja pravil platforme proti spodbujanju nasilja po vdoru v Kapitol. Ta poteza bi lahko nosila tudi pomembne posledice na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA leta 2024.

Čeprav je Twitter manjši od nekaterih rivalov v svetu družbenih omrežij, gre za pomembno mnenjsko platformo. Uporabljajo ga številni politiki, javne osebnosti in novinarji, včasih pa je bil zgled za druge platforme, kako ravnati z neprimerno oziroma škodljivo vsebino.

Negotova era

V dneh po tem, ko je Musk podal prvo ponudbo, so se mnogi spraševali, ali bo Twitter skušal najti drugega kupca, še posebej, ko so uporabili t. i. strupeno tableto, da bi Musku otežili prevzem brez njihove odobritve. A kot ocenjujejo strokovnjaki, je upravni odbor najverjetneje spoznal, da bo alternativno ponudbo ’viteza na belem konju’ težko dobiti.

Ni še jasno, ali bo Agrawal, ki je novembra od ustanovitelja platforme Jacka Dorseyja prevzel vlogo izvršnega direktorja, ostal na tem položaju. A Musk je na Twitterju nekoč objavil meme, v katerem je Agrawala primerjal z nekdanjim sovjetskim voditeljem Josipom Stalinom. V pismu s ponudbo za nakup podjetja pa je zapisal, da nima zaupanja v vodstvo.

Ta posel bi lahko končal (skoraj deset let trajajoč) kaos v podjetju, v katerem se je zamenjalo več direktorjev, spopadali pa so se tudi s težavami z rastjo podjetja in monetiziranjem svoje res vplivne baze uporabnikov. Agrawal je dejal, da ima “Twitter namen in pomen, ki vpliva na ves svet”.

Avtorica: Clare Duffy, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!