Kaj se je dogajalo s Termami Čatež v času, ko naj bi nastal sporni posnetek

Gospodarstvo 19. Okt 202118:25 > 20:26 1 komentar
Bojan Petan
BOBO

O čem sta govorila Andrej Vizjak in Bojan Petan na domnevnih posnetkih? V kaj naj bi želel takratni minister za gospodarstvo prepričati podjetnika, ki ga njegova stranka označuje za tajkuna? In kaj pomenijo številke, ki sta jih omenjala? Minister Vizjak je svojo plat zgodbe danes že pojasnjeval. Slišati smo želeli tudi Petanova pojasnila, a na naša vprašanja nismo dobili odgovorov.

Posnetki, ki so jih včeraj objavili v 24UR ZVEČER, ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka prikazujejo v nenavadni luči. Stopnja Vizjakove zavzetosti za razplet dogodkov v Termah Čatež je očitno presegala raven, ki bi jo pričakovali od ministra. To bi lahko potrjevalo nekatera takratna neuradna poročila o Vizjakovih interesih.

Posnetki, za katere Vizjak sumi, da niso avtentični, sicer ne kažejo, da bi se Vizjak v zasebnih pogovorih z Bojanom Petanom zavzemal za kaj drugega kot to, za kar se je zavzemal tudi v javnosti. Kažejo pa, da naj bi javnosti prikril, na kakšen način se je zavzemal za uresničitev teh ciljev. Za pojasnila smo se obrnili tudi na Petana, a na naša vprašanja odgovorov nismo dobili.

Prijatelja v “vojni”

V pogovoru na posnetku naj bi Vizjak, ki je bila takrat minister za gospodarstvo, Petana prepričeval, naj se odpove zahtevi za umik lastnih delnic Terme Čatež.

Vse od leta 2005, torej od začetka mandata prve vlade Janeza Janše, je po poročanju medijev potekala vojna med Vizjakom in Petanom glede obvladovanja Term Čatež. Novembra 2007 pa je Janša napovedal boj proti tajkunom, med katere je prišteval tudi Petana, (takratnega) solastnika Term Čatež, DZS, časopisa Dnevnik in drugih podjetij.

Včeraj objavljeni posnetki kažejo, da je treba izraza vojna in boj brati z zadržkom. Na to je pred leti v izjavi za Mladino opozorila Andrijana Starina Kosem. Bila je Vizjakova državna sekretarka, nato pa so se njeni odnosi z Janšo zelo poslabšali. Junija 2007 je medijem poslala pismo, v katerem je vladi očitala vmešavanje medije.

“Petan in Vizjak nista nikoli bila v resnični vojni, ampak sta se neprestano dogovarjala. V podrobnosti, v posamezne dnevne rede na tistih skupščinah sedaj ne bi šla, lahko pa načelno povem, da mi je bilo tedaj kristalno jasno, da Petan in Vizjak, oba someščana iz Brežic, sklepata dogovore in da je bil njun konflikt navidezen,” je dejala za Mladino leta 2013.

Posel med DZS in Rajkom Janšo

Kljub temu pa je bilo vsaj nekaj nestrinjanj med Vizjakom in Petanom glede Term Čatež. V tistem času sta država in Petan obvladovala podobno velika deleža v tem podjetju.

Junija 2005 je nadzorni svet Term Čatež, ki ga je vodil Petan, zamenjal direktorja družbe Boruta Mokroviča. Kmalu za tem so nadzorniki Petana razrešili z mesta predsednika nadzornega sveta, Gorana Brankoviča pa z mesta začasnega direktorja družbe. Prvi nadzornik je postal predstavnik državne kapitalske družbe (KAD) Mladen Stariha, nov direktor pa Mladen Kučiš. Petan je ostal član nadzornega sveta.

Na koncu je bil zmagovalec v tej “vojni” Petan. Zmago je slavil na skupščini Term Čatež januarja 2008. Izboril pa si jo je morda že slabo leto dni prej, je namigovala Mladina v članku iz leta 2013.

Takrat je Mladina pisala tem, kako je Rajko Janša leta 2007 prodal podjetje Promart Design. Podjetje naj bi bilo vredno samo nekaj evrov, luksemburško podjetje Falcone pa ga je kupilo za 1,15 milijona evrov, je poročala Mladina. Lastnik Falcona je bil lobist Franci Zavrl, denar za ta posel pa naj bi prišel od DZS v več obrokih po februarju 2007.

Zaostrilo se je poleti 2007

Vprašanje pa je, kako razložiti poznejše dogajanje v Termah Čatež. Šele po tem, ko je Falcone kupil podjetje Rajka Janše, se je “vojna” za Terme Čatež zaostrila.

Julija 2007 je direktor Turističnega podjetja Portorož (TPP) Tomaž Mencinger za Dnevnik dejal, da mu je uprava Term Čatež naročila, naj 7,12 odstotni delež, ki ga je imel TPP v Termah, proda družbi Vizija Holding. Lastnik Vizije Holding je Darij Južna (na fotografiji spodaj), ki je Vizjakov dolgoletni prijatelj.

Darij Južna
Žiga Živulović jr./BOBO

Terme Čatež so bile lastnice TPP, vendar je Mencinger zatrdil, da je ponudba Vizije Holdinga prenizka. Za prodajo se je dogovoril z družbo M. B. Sattler, ki so jo mediji opisali kot prijateljsko družbo DZS. Vizjak je takrat za Finance dejal, da je kriminal, kar se dogaja v Termah Čatež.

Do prodaje potem ni prišlo, saj jo je ustavila družba Perspektiva FT, ki je prav tako v lasti Južne. Mencinger je namreč preknjižbo delnic želel opraviti v Perspektivini poslovalnici, tam pa se je uslužbenki to zdelo sumljivo. Poklicali so upravo Term Čatež, ki je prepovedala premikanje delnic, je za Finance povedal Južna.

Vizjaku so pogosto očitali, da si prizadeva, da bi Južna postal lastnik Term Čatež. To je večkrat odločno zanikal in označil za laž.

Umik delnic

3. avgusta 2007 je DZS zahteval sklic skupščine Term Čatež in predlagal odločanje o umiku lastnih delnic Term Čatež. Zagrozil je tudi, da bi to lahko dosegli po sodni poti.

O tem umiku delnic je najverjetneje tekel pogovor, katerega posnetek so včeraj objavili na POP TV.

Vizjak naj bi Petana prepričeval, naj se svoji zahtevi odpove. To je počel tudi javno, a veliko bolj zadržano. Je pa jasno povedal, da je predlog DZS negospodaren in bi finančno oslabil Terme Čatež.

Na drugi strani je Petan trdil, da mu zakon o gospodarskih družbah ne daje izbire. Terme Čatež so z lastnimi delnicami presegle dovoljeni prag 10 odstotkov osnovnega kapitala, zato morajo delnice umakniti, je pojasnjeval v zahtevi za sklic skupščine. Predsednik uprave KAD Tomaž Toplak je tej interpretaciji nasprotoval.

Prvi poskus, na skupščini 3. oktobra 2007, Petanu ni uspel. Delničarji so umik delnic izglasovali na skupščini 29. januarja naslednje leto. Naslednji dan je Petan postal prokurist Term Čatež ter napovedal, da bo DZS objavila prevzemno ponudbo.

Boško Šrot
BOBO

“Bedasto metati denar stran”

Iz posnetkov − za katere Vizjak trdi, da gre za lepljenko – naj bi bilo razvidno, da je Vizjak Petana prepričeval, da je “bedasto metati stran denar Term Čatež”. “Ne vem, koliko milijonov evrov davka boš plačal,” je slišati Vizjaka. Petan nato omeni število 34 milijonov evrov. Vizjak mu pove, da obstaja druga rešitev. Predsedniku uprave Term Čatež Kučišu naj bi jo že predstavil.

Kakšna je ta rešitev, Vizjak v delu pogovora, ki je v objavljenih posnetkih, ni razložil. Sklepamo pa lahko, da je Vizjak Petana prepričeval, naj se odpove zahtevi po umiku lastnih delnic Term Čatež.

Številke, o katerih govorita, se najverjetneje nanašajo na plačilo, za katerega sta vedela, da bo sledilo umiku delnic. Te delnice, ki naj bi po zakonu štele za lastne delnice Term Čatež, so bile namreč uradno v lasti njeni družb Marina Portorož in TPP. Terme Čatež so jih morale od njiju pridobiti. Zanje so nato Terme Čatež iz kapitala in rezerv plačale 31,2 milijona evrov.

Pri prevzemu Term Čatež so Petanu pomembno pomagali podjetje Nisa, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot (na fotografiji zgoraj) ter Bogdan Pušnik (na fotografiji spodaj), predsednik uprave borzno posredniške družbe Medvešek Pušnik.

Bogdan Pušnik
Tina Kosec/Bobo

Šrot je morda najbolj znan med tistimi, ki jih je Janša označeval za tajkune. Pri borbi za Terme Čatež je Šrot sprva pomagal državi oziroma Vizjaku. Borzna hiša Medvešek Pušnik pa je leta 2007 po poročanju Mladine pomagala pri nakazilih iz DZS v podjetje Falcon oziroma do Rajka Janše.

S privatizacijo Term Čatež v letih 2007 in 2008 se zdaj ukvarja koprsko sodišče. Februarja letos se je Petan po poročanju Primorskih novic izrekel za nedolžnega. Poleg njega so obtoženi še Pušnik, Marko in Vojislav Ignjič iz družbe Nisa ter Matjaž Satler iz M. B. Satler. Kučiša naj ne bi bilo med obtoženimi, čeprav je bil po poročanju spletne strani Siol med preiskovanimi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje