Kaj vemo o kitajskem nepremičninskem gigantu, ki mu grozi propad

Gospodarstvo 25. Sep 202113:00 > 08. Okt 2021 15:07 0 komentarjev
Evergrande
Aly Song/REUTERS

Denarne težave kitajskega nepremičninskega giganta Evergrande so preplavile naslovnice svetovnih medijev. Kolaps velikana bi lahko imel ogromne posledice ne le za Kitajsko, ampak tudi širše po svetu.

Analitiki so morebiten propad velikana označili za kitajski primer Lehman Brothers, ki bi lahko zamajal tudi globalno gospodarstvo.

Pred dnevi se je sicer vodstvo dogovorilo za poplačilo dela dolga, vendar se s tem težave enega največjih kitajskih podjetij niso dokončne rešile. Nekaj več kot 100 milijonov dolarjev obrokov bankam zapade tudi prihodnji teden.

Kaj vemo o Evergrandu in kako se je podjetje znašlo v takšnem položaju?

Kaj predstavlja Evergrande?

Podjetje Evergrande je eden največjih kitajskih nepremičninskih podjetij. Med drugim je tudi na lestvici najdonosnejših podjetij Global 500.

Sedež podjetja je v južnem delu Kitajske v mestu Shenzhen in zaposluje okrog 200.000 ljudi. Posredno vsako leto pomaga ohranjati več kot 3,8 milijona služb.

Njegov ustanovitelj je kitajski milijarder Xu Jiayin, znan tudi kot Hui Ka Yan, nekoč najbogatejši Kitajec. Preboj so naredili s stanovanjskimi nepremičninami. Ponašajo se z več kot 1.300 projekti v več kot 280 mestih po Kitajski, močno pa so prisotni tudi v drugih sektorjih.

Ob svojem glavnem področju nepremičninah, vlagajo tudi v električna vozila, športne in tematske parke, v živilska podjetja in imajo svojo ustekleničeno vodo.

Pred desetimi leti so kupili svojo nogometno ekipo Guangzhou Evergrande, v nogometno šolo pa so vložili 185 milijonov dolarjev. Trenutno gradijo največji nogometni stadion, ki bo sprejel okrog 100.000 gledalcev, njegova gradnja pa bo stala 1,7 milijarde dolarjev.

Evergrande ima med drugim oddelek za turizem, njihov največji tematski park pa je sicer še nedokončani Ocean Flower v tropski provinci Hainanu. Znani so tudi ko kitajski Havaji. Del parka je na umetnem otoku, vključuje pa nakupovalna središča, muzeje in zabaviščne parke. Poskusno je začel delovati letos, polno odprtje pa naj bi se zgodilo do konca leta.

Evergrande
Tyrone Siu/REUTERS

Kako so zašli v težave?

Dolg Evergrandeja je začel rasti v zadnjih letih, ko se se zadolževali za svoje projekte. Večje pozornosti so bili deležni po objavi, da njihov dolg zanaša okrog 300 milijard dolarjev. V zadnjih tednih so vlagatelje prestrašili s težavami z denarnim tokom in opozorilom, da ne bodo uspeli zbrati za plačilo obrokov posojil. Težave z zbiranjem denarja so negativno vplivale na borze po svetu.

Po mnenju strokovnjakih so ravno velike ambicije podjetje pahnile v težave. Podjetje je v težave zašlo, ker so se oddaljili od svoje primarne dejavnosti, meni Mattie Bekink, kitajska direktorica pri Economist Intelligence.

Po mnenju Goldman Sachs je zaradi strukture podjetja tudi težko podati natančno sliko o okrevanju, saj ni dovolj podatkov o sredstvih in obveznostih podjetja.

Težave skupine so sicer značilen primer tveganega poslovanja na Kitajskem.

“Zgodba o Evergrandeju je zgodba o globokih strukturnih izzivih kitajskega gospodarstva povezanih z dolgovi,” meni Bekikova.

Primer težav Evergrandeja sicer niso povsem nove na Kitajskem. Lani je več kitajskih državnih podjetij imelo težave z odplačevanjem posojil, kar je povečalo skrbi glede kitajskih naložb, ki so se financirale z zadolževanjem.

Glavni azijski ekonomist pri Capital Economics Mark Williams je pretekli teden zapisal, da bi bil morebitni zlom Evergrandeja največji preizkus za kitajski finančni sistem v zadnjih letih.

“Temeljna težava Evergrandeja in drugih kitajskih nepremičninskih podjetjih je, da je povpraševanje po nepremičninah na Kitajskem v upadanju,” je zapisal.

Evergrande
Aly Song/REUTERS

Kaj sledi?

Iz Evergrandeja sov sredo sporočili, da so z borzo v Shenzhenu vprašanje glede poplačila obveznic rešili s pogajanji, obresti pa naj bi znašale 36 milijonov dolarjev.

Dogovor je pomiril številne vlagatelje, vendar veliko vprašanj še vedno ostaja odprtih. Podjetje namreč ni podrobno opisalo pogojev plačila, ob tem pa kmalu zapadejo tudi novi roki za posojila.

Pred desetimi dnevi je Evergrande objavil, da so najeli finančne svetovalce z nalogo, da čimprej preiščejo položaj podjetja in da ni nič zagotovljeno. Doslej so poskušali svoje težave reševati tudi s prodajo delov podjetij, ki se ukvarjajo z električnimi vozili in nekaterimi nepremičninskimi storitvami, vendar večjega uspeha niso dosegli.

Podjetje prodaja tudi stolpnico v Hong Kongu, ki so jo leta 2015 kupili za 1,6 milijarde dolarjev, vendar za zdaj brez uspeha. Evergrande

Aly Song/REUTERS

Kako so se odzvali investitorji?

Novice o težavah Evergrandeja so se hitro razširile, ko so pred glavno stavbo v Shenzhenu izbruhnili protesti. Delničarji so bili sicer previdni že več mesecev, saj je delnica podjetja v letošnjem letu izgubila 80 odstotkov vrednosti. Bonitetni hiši Fitch in Moody’s sta znižali bonitetni oceni podjetja, kot razlog pa navedle težave z likvidnostjo.

“Po naši oceni bo način odpravljanja težave v primeru Evergrandeja s strani Kitajke določilo razpoloženje na trgu,” so zapisali analitiki pri Goldman Sachsu, ki se nanašajo na kreditni trg in gospodarstvo.

Dodali so, da bi lahko bil kitajski trg obveznic ogrožen, izguba zaupanja pa bi se lahko “prenesla na širši nepremičninski sektor”.

Kaj se pričakuje?

Analitiki pričakujejo, da se bo pri reševanju vmešala Kitajska vlada in omejila morebitne posledice, če bi se težave Evergrandeja stopnjevale. Pretekli teden je Fu Linghui, tiskovni predstavnik kitajskega statističnega urada, priznal, da imajo nekatera velika nepremičninska podjetja težave.

Pri Capital Economics napovedujejo, da bi se lahko v reševanje podjetja vključila tudi državna centralna banka, na drugi strani pa nekateri namigujejo, da se je čas za rešitev podjetja že iztekel. Nekateri kitajski mediji so Evergrande označili za veliko črno luknjo, ki je ne more rešiti več noben denar.

“Na koncu pričakujemo, da bi posredovala država in ne bo dovolila, da bi se težave podjetja prensel na celotne bančni sistem,” meni Bekinkova.

Avtor: Michelle Toh/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!