Kako dolgo boste čakali na svoj pametni telefon?

Gospodarstvo 23. Jan 202216:28 0 komentarjev
Pametni telefoni
PROFIEMEDIA

Tudi pametni telefoni niso odporni proti težavam, povezanim z epidemijo covida-19, zato se na posamezne modele čaka tudi več mesecev. Po napovedih naših operaterjev bodo daljše čakalne dobe za nove telefone vztrajale še nekaj let.

Tudi trg pametnih telefonov se srečuje s podobnimi težavami kot avtomobilizem in zabavna elektronika – pomanjkanje čipov in s tem povezane težave v manjših in redkejših dobavah. Ob tem k pomanjkanju mobilnih telefonov prispeva tudi epidemija covida-19, ki marsikje prekinja proizvodnjo.

Apple se je konec lanskega leta sprijaznil, da bo proizvedel 80 namesto 90 milijonov naprav najnovejšega modela iPhona, tudi drugi pomembni igralci na trgu telefonije – Samsung in Xiaomi – poročajo o težavah z dobavami.

Dobave so se podaljšale skoraj za dvakrat

Težave z zalogami lahko vidimo že ob hitrem preletu spletnih strani operaterjev, kjer številnih telefonov ni na zalogi. Čeprav povpraševanje po pametnih telefonih narašča, so mnogi kupci konec lanskega leta in na začetku letošnjega na svojega “izbranca” čakali tudi po več tednov ali v nekaterih primerih tudi mesecev. To je še vedno bistveno manj kot pri avtomobilih, kjer je čakalna doba tudi eno leto. A na drugi strani pametne telefone menjavamo in kupujemo veliko pogosteje kot jeklene konjičke.

Naši največji operaterji imajo glede dobav oziroma zalog pametnih telefonov podoben odgovor – čakalne dobe so se podaljšale in tako bo še nekaj časa.

Pri Telemachu opažajo težave pri vseh znamkah, predvsem pri telefonih višjega cenovnega razreda. “Takšne razmere so posledica koronavirusa in jih bo zaznati še vse leto. Pred tem težav z dobavami na splošno ni bilo,” odgovarjajo s Telemacha.

Največji mobilni operater Telekom se srečuje s podobnimi težavami kot drugi, pomanjkanje pa naj bi po njihovih informacijah trajalo še do 2024 ali celo 2025. Dobave proizvajalcev so se podaljšale skoraj za dvakrat.

Mobilni telefon
PROFIMEDIA

Čas, kdaj menjamo mobilnik, se podaljšuje

Obdobje, na koliko časa se Slovenci odločamo za menjavo oziroma nakup novega pametnega telefona, se v zadnjih letih podaljšuje, opaža tehnološki strokovnjak in avtor pri Tehnozvezdju Matjaž Ropret. Pred leti se je povprečni čas menjave spustil pod dve leti, zdaj pa je bližje trem letom. Vzrok se skriva v zmogljivejših telefonih, tudi v srednjem in nižjem segmentu. Pri Telekomu opažajo celo nakupe šele vsaka tri leta.

“A na splošno velja, da so za novosti najbolj dovzetni mladi, ki običajno tudi najraje posegajo pa najnovejših modelih pametnih telefonov, tako da ob izidu novega z njim zamenjajo starega. Po drugi strani pa je veliko uporabnikov, ki mobilnik uporabljajo, dokler jim ta dobro služi, in ga zamenjajo šele, ko jim ne omogoča več tistega, kar potrebujejo,” opozarjajo.

Zakaj vedno posežemo po najnovejših modelih?

In zakaj v nasprotju z drugo elektroniko, kot so prenosniki ali fotoaparati, pri mobilnikih najpogosteje posežemo le po najnovejših modelih, kot so iPhone 13, Samsung Galaxy S21, Xiaomi M11T Pro?

“Povezano je s tem, koliko časa ima telefon podporo s posodobitvami. Običajno telefoni dobijo dve ali izjemoma tri posodobitve, zato v primeru nakupa starejšega modela tako “izgubiš” eno leto. Tudi operaterji izpostavljajo predvsem nove modele, starejše pa hitro umaknejo iz prodaje. S tem te tudi napol prisilijo v nakup najnovejših modelov,” pojasnjuje Ropret.

Vrhunec sezone je po predstavitvah najnovejših aparatov največjih podjetij, ki so običajno spomladi in jeseni. “Povpraševanje začne rasti v prvih mesecih po izidu. Pred božičem pa se najbolj poveča. Najbolj mrtva sezona je potem na začetku leta. Takrat mnogi čakajo na popuste, vendar je letos drugače, saj so težave pri dobavah,” razlaga Ropret.

Pri Telekomu po najnovejših generacijah pametnih telefonov posegajo predvsem mladi, tehnični navdušenci in poslovni uporabniki.

Mobilne telefone menjavamo redkeje

Če se je čas, ko se odločimo za menjavo pametnega telefona, podaljšal, pa zanj zapravimo več, kot smo v preteklosti. Več pametnih telefonov Appla, Samsunga in pa Huaweia presega mejo tisoč evrov, kar se je še pred leti zdelo nepredstavljivo.

Po podatkih Telemacha uporabniki za telefon običajno namenijo med 300 in 400 evri, ceno telefona pa znižajo z vezavo za dve leti. Tudi pri Telekomu v poprečju stranke porabijo 400 evrov, medtem ko pri A1 podatka ne razkrivajo.

“Vsota denarja, ki ga uporabniki namenijo za nakup novega mobilnega telefona, se razlikuje od njihovih potreb. Opažamo, da naši uporabniki vse pogosteje posegajo po mobilnih telefonih v visokem srednjem in premium segmentu,” odgovarjajo pri A1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!