Kakšen je prvi javni odziv Janeza Janše na afero Vizjak

Gospodarstvo 15. Nov 202113:05 > 14:01 3 komentarji

Predsednik vlade Janez Janša se je prvič odzval na afero, v katero je vpleten minister Andrej Vizjak. Kot je dejal, Vizjakove izjave niso bile primerne. Je pa prst uperil v Bojana Petana, ki je po njegovih besedah v slovenskih financah naredil za več kot sto milijonov evrov veliko luknjo, ki so jo morali pokriti davkoplačevalci.

Poslanec stranke SAB Marko Bandelli je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil vprašanje v zvezi z afero, v katero je vpleten nekdanji minister za gospodarstvo in aktualni minister za okolje Andrej Vizjak. Bandellija je zanimalo, “kakšno sporočilo pošilja minister, ki pravi, da je plačevanje davkov glupo”?

Spomnimo, oktobra so na POP TV objavili prvi izsek posnetkov 14 let starega pogovora med Vizjakom ter podjetnikom Bojanom Petanom, kasneje pa še dva daljša dela pogovora. Ko je afera izbruhnila, je dobila ime “afera glupi davki” zaradi interpretacij, da Vizjaka na prvih objavljenih posnetkih slišimo Petanu svetovati, kako naj se izogne plačilu davka. A je skoraj gotovo, da ima ta afera napačno ime. Več o tem tukaj.

Prvi odziv Janše na afero Vizjak

Janša je danes Bandelliju odgovoril, da ne podpira pozivov k izogibanju plačevanja davkov. Je pa dodal, da v tej zadevi davki niso bili osnovni problem.

“Gospodarstvenik, ki mu je bilo to izrečeno, je davke, kolikor vem, plačeval. Je pa naredil v slovenskih financah za več kot sto milijonov evrov luknje, celo o dvesto milijonih se govori, ki smo jo morali pokriti davkoplačevalci. Govorimo o Bojanu Petanu. Je še vedno ugledni gospodarstvenik. Proti njemu ne teče noben postopek, nič se ne dogaja (Petanu zaradi prevzema Term Čatež sodijo, tudi o tem si lahko več preberete tukaj, op. p.). Vsi se ukvarjate z eno izjavo ministra, ki seveda ni bila primerna, ampak je bila izrečena pred 14 leti in ni z ničimer vplivala na pobiranje davkov v Sloveniji. Preveril sem zadnje podatke, odkar se ti nezakoniti posnetki pojavljalo v medijih, prav nobenega upada plačevanja davkov ni, kot ste hoteli dramatično prikazati.

Janša je dodal, da se je v tej aferi razkrilo, kako lahko neki gospodarstvenik iz “vaših političnih logov” naredi več kot stomilijonsko luknjo v javnih financah, ki jo moramo vsi plačevati, zgodi pa se nič. “On celo nato prek svojih medijev, katerih lastnik je, uči morale in spoštovanje predpisov,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje