Kdaj bomo na Hrvaškem lahko plačevali z evri

Gospodarstvo 30. Apr 202206:00 > 10:37 0 komentarjev
hrvaška, hrvaško morje, obala, morje
Profimedia

Hrvaška se pospešeno pripravlja na prevzem evra. Če ji bodo spregledali višjo inflacijo od dovoljene, bo zeleno luč za uvedbo evra dobila junija letos in ga uvedla 1. januarja 2023.

Da lahko država članica Evropske unije svojo nacionalno denarno valuto zamenja z evrom, mora izpolniti tako imenovane konvergenčne kriterije. Ti so zdrave javne finance, stabilni tečaji, nizke obrestne mere in tudi nizka stopnja inflacije. In prav slednje je za Hrvaško problem, vprašanje pa, ali bo res izločilen.

Evropska komisija in Evropska centralna banka naj bi junija sporočili, ali hrvaškemu prevzemu evra prižigata zeleno luč, a obenem je po ocenah nekaterih hrvaških finančnih analitikov že jasno, da bo hrvaška inflacija višja od zahtevane. Po poročanju Jutarnjega lista za okoli 1,5 odstotka.

Hrvaška centralna banka kljub temu junija pričakuje “ugoden odgovor” Evropske komisije in Evropske centralne banke, zlasti zato, kot pravijo finančni analitiki, ker je višja inflacija zaradi vojne v Ukrajini trenutno predvsem posledica globalnega dogajanja in Hrvaška sama zanjo ni kriva.

Če bo uradni Zagreb junija dobil zeleno luč za uvedbo evra, ga bodo na Hrvaškem uvedli 1. januarja 2023, po tem datumu pa bo veljalo tudi 14-dnevno prehodno obdobje, v katerem bo mogoče plačevati tako s kunami kot z evri. Kakšen bo tečaj kuna-evro ob uvedbi evra, zaenkrat še ni znano, prav tako ne, ali in za koliko se bodo zaradi uvedbe evra na Hrvaškem dvignile cene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!