Kdo bo nadziral Košoroka in kaj je z milijonsko nagrado Golobu?

Gospodarstvo 11. Avg 202217:14 > 21:27 3 komentarji
Robert Golob
PROFIMEDIA

Slovenski državni holding (SDH) je zamenjal nadzornike Gen energije, ker "niso izpolnili pričakovanj SDH glede ureditve korporativnega upravljanja v skupini Gen". Menjave v vrhu skupine Gen prihajajo dva tedna pred skupščino hčerinske družbe Gen-I, na kateri bodo med drugim odločali o nagradi aktualnemu predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je Gen-I vodil večino lanskega leta. Golob je že napovedal, da bo nagrado podaril humanitarnim organizacijam.

“Nadzorni svet je vezano na izpolnitev pričakovanj glede ureditve ustreznega korporativnega upravljanja v skupini Gen izgubil zaupanje Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki se je iz tega razloga odločil za odpoklic in imenovanje novih članov nadzornega sveta, predstavnikov kapitala.”

Tako je SDH v skupščinskem sklepu obrazložil menjave v nadzornem svetu Gen energije, ki je med drugim lastnik krške nuklearke in trgovca Gen-I. Prav ta je bil na prelomu leta pod medijskimi žarometi, saj državni nadzorniki Gena niso podelili novega mandata upravi Roberta Goloba, ki je kasneje postal predsednik vlade. Zaradi nenavadne lastniške strukture sta se vladna stran in Golobov krog nato mesece dajala, a nobenemu ni uspelo postaviti uprave. Na koncu je to storilo sodišče.

SDH je zdaj odpoklical pet dosedanjih nadzornikov Gena in imenoval šest novih:

-Žiga Debeljak, nekdanji predsednik uprave Mercatorja in član uprave Gorenja, ki je zdaj direktor podjetja za poslovno svetovanje Advico. Po tem, ko konec meseca Janezu Žlaku poteče mandat na čelu SDH, naj bi ta položaj po poročanju Dela zasedel Debeljak.

-odvetnica Mateja Čuk Orel, ki je že sedela v nadzornem svetu Gena, kjer je bila do januarja letos namestnica takratnega predsednika Sršena,

-Ivana Nedižavec Korada, ki jo je vlada junija postavila v nadzorni svet Borzena, sicer pa je po podatkih na spletu zaposlena v Centru odličnosti v financah (CEF), v preteklosti je bila članica sveta Agencije RS za energijo,

-Miloš Pantoš, redni profesor na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko in nekdanji nadzornik Holdinga Slovenske elektrarne (HSE),

-Rok Marolt, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu za finance,

-Marijan Penšek, višji svetovalec v Gorenju, ki je vsaj po podatkih na spletu sodeč tudi član uprave podjetja za energetske rešitve Resalta, 

V nadzornem svetu Gen energije poleg šesterice novoimenovanih ostajajo predstavniki zaposlenih Samo Fürst, Marjanca Molan Zalokar in Rene Jeromel. V kratkem naj bi bila konstitutivna seja, na kateri bodo izvolili novega predsednika ali predsednico nadzornega sveta.

Velik izziv draginje

SDH je v sklepu o menjavi nadzornikov med drugim zapisal, da sta “družba Gen energija in skupina GEN v zahtevnem obdobju energetske draginje, ko vlada z interventnimi zakoni bistveno posega v poslovanje družb skupine Gen in obenem pred zahtevnim investicijskim ciklom (Hidroelektrarne na spodnji in srednji Savi, drugi blok nuklearke), ki bo bistveno prispeval k zeleni transformaciji in Sloveniji omogočil doseganje podnebnih ciljev”.

Zakaj je za to potrebna menjava nadzornikov, v sklepu niso pojasnili, kot je razumeti, pa so ocenili, da se prejšnja ekipa s temi izzivi ne bi znala spopasti. Eden od izzivov za Gen bo gotovo vpliv vladne regulacije cen elektrike, ki trgovcem narekuje, da bodo morali od septembra dalje cene elektrike za prebivalstvo in male poslovne odjemalce omejiti na močno nižje, kot so tržne cene.

Kako bo to vplivalo na skupino Gen, ni znano. Na SDH so nam na vprašanje glede vpliva regulacije na državna podjetja ta teden odgovorili, da bo po splošni oceni “interventna zakonodaja pomembno vplivala na poslovanje energetskih družb, ki predstavljajo velik del portfelja SDH”. Konkretne številke so sicer poslovna skrivnost. Kako bodo podjetja pokrila izpad, za zdaj ni znano.

Gen energija
Gen energija

Se Blažu Košoroku trese stolček?

Gen energijo sicer od aprila dalje vodi Blaž Košorok, ki je bil prej državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jerneja Vrtovca. Z nekdanjim vodstvom ministrstva pa ima, vsaj tako se zdi, aktualni predsednik vlade Golob neporavnane račune. V politiko se je namreč podal po tem, ko so mu novembra lani nadzorniki Gen energije prižgali rdečo luč za nov mandat na čelu trgovca z električno energijo Gen-I v lasti Gen energije. Golob je odgovornost za po njegovem neupravičeno nepodaljšanje mandata javno večkrat pripisal Vrtovčevemu ministrstvu, zato ne bi bilo presenečenje, če bi po menjavi nadzornikov sledila menjava Košoroka, ki ima sicer štiriletni mandat (torej do 2026).

Košorok nam je v kratkem telefonskem pogovoru dejal, da menjave ne pričakuje in da zanjo ni razlogov, da pa se zaveda, kdo je lastnik podjetja.

Pred Košorokom je Gen energijo dolgo vodil Martin Novšak, ki je v dobrih odnosih z Golobom. V Gibanju Svoboda so njegovo februarsko razrešitev označili za “nadaljevanje brezsramnega političnega predatorstva” takratne vladajoče politike. Od razrešitve dalje je Novšak svetovalec uprave. Pri tem dodajmo, da SDH po navedbah v uradnem poročilu s skupščine ni obravnaval letnega poročila za lani, kar pomeni, da tudi Novšakova ekipa še nima razrešnice. Zakaj ne, nam na SDH niso pojasnili (v preteklih letih je bilo letno poročilo ponavadi objavljeno junija), sporočili pa so nam, da ga bodo obravnavali do konca meseca, saj jim tako veleva zakon.

Blaž Košorok, sekretar na MZI
Blaž Košorok, sekretar na MZI (Žiga Živulović jr./BOBO)

Poldrugi milijon v humanitarne namene

Konec tega meseca, natančneje 25. avgusta, bo potekala tudi skupščina Gen-I, na kateri bosta lastnika (to sta Gen energija in projektno podjetje Gen-EL) med drugim potrjevala letno poročilo Gen-I za lansko leto, podeljevala razrešnico Golobovi upravi (za obdobje do novembra, ko je bil razrešen) ter odločala o milijonski nagradi Golobu zaradi dobrega poslovanja družbe v lanskem letu.

Dnevnega reda in predlogov sklepov nam ne v Gen energiji ne v Gen-I niso razkrili. Tako ni jasno, ali bo beseda tekla tudi o postavitvi uprave s polnim mandatom. Gen-I ima namreč še vedno začasno, s strani sodišča imenovano poslovodstvo, ki ga vodi Igor Koprivnikar. Na vprašanje, ali bo skupščina potrjevala poslovodstvo s polnim mandatom, nam ne v Gen energiji ne v Gen-I niso odgovorili, v Gen-I pa so dodali, da ima sicer sedanje vodstvo “polna pooblastila, zato ovir pri tekočem poslovanju ni”.

Tu spomnimo še, da je Golob ob januarskem vstopu v politiko dejal, da je pri notarju overil obljubo, da bo nagrado podaril humanitarnim organizacijam. Takrat je sicer dejal, da bo skupščina Gen-I že junija, nagrada pa bi lahko bila izplačana julija, a je iz neznanega razloga skupščina sklicana šele zdaj. Kot smo poročali, naj bi mu po pogodbi pripadala nagrada v višini dveh odstotkov dobička, ki je po nerevidiranih podatkih presegel 70 milijonov evrov, kar bi pomenilo 1,4 milijona evrov bruto. “Višja bo, bolj bom srečen. Ampak ne zame. Razpršil sem jo med devet humanitarnih organizacij iz cele Slovenije, ki še nič ne vejo o tem,” je januarja dejal Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje