Ker so priprli moškega s priimkom Ma, je Alibabina delnica strmoglavila

Gospodarstvo 05. Maj 202209:12 > 09:53 0 komentarjev
Jack Ma
PROFIMEDIA

Kitajski mediji so ta teden razširili vest, da je policija priprla Jacka Maja, kitajskega poslovneža in solastnika spletnega velikana Alibaba. Vrednost družbe je kmalu po tem, ko se je novica razširila v kitajskih medijih, padla za 24,5 milijarde evrov. Na koncu se je izkazalo, da je šlo za napako in da je policija aretirala nekoga drugega.

V torek so kitajski državni mediji poročali, da je policija v mestu Hangdžov zaradi “nacionalne varnosti” aretirala posameznika s priimkom Ma. Ker pa ima v tem mestu sedež tudi podjetje Alibaba, ki upravlja svetovno znano spletno trgovino, soustanovitelj podjetja pa je kitajski poslovnež Jack Ma, so delnice družbe, ki kotirajo na borzi v Hongkongu, padle za kar 9,4 odstotka, poroča CNN.

Kitajska televizija CCTV je namreč poročala, da je osumljenec obtožen sodelovanja s čezmorskimi protikitajskimi sovražnimi silami, spodbujanja odcepitve in subverzije državne oblasti. To poročilo so povzeli tudi drugi kitajski mediji, kar pa je sprožilo paniko v Hongkongu. V nekaj minutah je tržna vrednost podjetja Alibaba padla za približno 24,5 milijarde evrov.

Hu Šidžin, nekdanji glavni urednik državnega tabloida Global Times, je ob tem na kitajskem družbenem omrežju Weibo opozoril, da je poročilo zavajajoče, saj ima ime osumljenca tri znake. Kitajsko ime poslovneža Jacka Maja pa ima le dva znaka (Ma Jun). Po tem opozorilu je svoje poročanje popravila tudi televizija CCTV. Global Times je med drugim poročal, da je bil obtoženi rojen leta 1985 v mestu Vendžov (kitajski poslovnež Ma se je rodil leta 1964 v mestu Hangdžov) in delal kot direktor raziskav in razvoja strojne opreme v IT-podjetju.

Alibaba je po popravkih v medijih do konca dneva povrnila večino svojih izgub in končala le 0,83 odstotka nižje kot ob začetku trgovalnega dne. Je pa divje nihanje tečaja delnic Alibabe pokazalo, kako občutljivi so postali investitorji v kitajska tehnološka podjetja, saj se bojijo Pekinga. Kitajska je namreč v zadnjih letih proti tehnološkim podjetjem sprožila monopolne preiskave, povečala nadzor nad varnostjo podatkov in pri potrošnikih omejila uporabo interneta in igralnih platform. Tehnološka podjetja pa se na drugi strani borijo za več uporabnikov, ki bi kljub ohlajanju gospodarstva potrošili več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!