Kitajski nepremičninski gigant Evergrande snuje načrt prestrukturiranja

Gospodarstvo 27. Jan 202209:39 > 13:58 0 komentarjev
Evergrande
Profimedia

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande, katerega kriza je konec lanskega leta zamajala kitajske in svetovne finančne trge, namerava v prihodnjih šestih mesecih predstaviti načrt prestrukturiranja.

Novico, da pripravljajo načrt prestrukturiranja, so iz Evergranda sporočili po konferenčnem klicu z vlagatelji. Dolgovi podjetja se medtem kopičijo in znašajo že približno 300 milijard dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poskus pridobitve kapitala padel v vodo

Delnice podjetja, katerega težave so se začele, ko je Peking lani zaradi bojazni pregrevanja uvedel nova pravila glede dovoljene zadolženosti razvijalcev nepremičninskih projektov, so lani padle za skoraj 90 odstotkov.

Evergrande je med drugim poskusil svež kapital zbrati s prodajo 50,1-odstotnega deleža enote za nepremičninske storitve, a je 2,58 milijarde dolarjev vreden posel padel v vodo.

Agencija Standard & Poor’s je pred kratkim sledila Fitchu in znižala bonitetno oceno podjetja. Na nekaterih področjih je Evergrande tako po ocenah omenjenih agencij le še korak oddaljen od popolne plačilne nesposobnosti.

S težavami se srečujejo tudi druge kitajske nepremičninske družbe, še navaja dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!