Ministri EU za kapico na ves, ne le ruski plin

Gospodarstvo 09. Sep 202210:56 4 komentarji

"Zelo veliko ukrepov pozdravljamo, menimo pa, da so preveč mehki, da niso dovolj. Predvsem pa nas skrbi, da niso dovolj hitri," je zjutraj, ob prihodu na izredni vrh v Bruslju na temo energetike, dejal infrastrukturni minister Bojan Kumer. Na vrhu je opozoril na pomen uporabe ustreznih varovalk na borzah, kar naj bi drugi ministri in komisija upoštevali.

V Bruslju je danes potekal izredni energetski vrh, ki ga je češko predsedstvo sklicalo zaradi hitrega višanja cen zemeljskega plina in električne energije ter velike volatilnosti na borzah. Zaradi visokih cen energentov podjetja po Evropi že zapirajo obrate (ali pa to napovedujejo). Pri nas je Slovenska industrija jekla (SIJ) napovedala 40-odstotno zmanjšanje proizvodnje do konca leta.

Slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer je pred zasedanjem v Bruslju opozoril, da trg ne deluje. Napovedal je, da bo odprl dve temi: o varovalkah v sistemu trgovanja z elektriko na terminskih trgih (zakupih za naprej) ter o dolgoročni reformi trga. “Moramo najti rešitev in trgom poslati signal, da bomo naredili, kar je v naši moči,” je povedal pred zasedanjem. Kar se tiče kapice na ruski plin, je dejal, da bi jo morali po mnenju Slovenije razširiti na celoten uvožen plin.

Kot izhaja iz predlogov sklepov, ki so jih tuji mediji objavili po zasedanju, so ministri komisiji predlagali, da se osredotoči na obdavčitev neplinskih proizvajalcev elektrike, obenem pa – tako kot je predlagala tudi Slovenija – omejitev cen plina razširi na ves plin, ne le ruski. Predlagajo še ukrepe za zmanjšanje porabe elektrike ter shemo likvidnostnih pomoči za energetska podjetja. Evropska komisarka Kadri Simson je napovedala, da bodo ukrepi dokončno sprejeti prihodnji teden.

Slovenija predlagala dodatne tržne varovalke

Ministri na zasedanju so se, kot sporočajo z našega ministrstva, strinjali, da morajo biti kratkoročni krizni ukrepi začasni, učinkoviti in ohranjati stabilnost evropskih elektroenergetskih trgov. Pri tem je pomembno zaščititi končne uporabnike, obenem pa vztrajati pri zavezi k zmanjševanju odvisnosti od uvoza ruskega plina, upoštevajoč tudi edinstvene okoliščine posameznih držav članic. Komisijo so pozvali, da v najkrajšem možnem času pripravi interventne ukrepe. Strinjali pa so se tudi, da je potrebno začasno suspendirati avtomatično povišanje najvišje poravnalne cene, ki destabilizira trgovanje.

Slovenija se je zavzela za vpeljavo tržnih varovalk, ki so po mnenju naše vlade nujni ukrep za preprečitev motenj v oskrbi in tudi zato, da se – kot je dejal Kumer – “ustavi finančne špekulante, ki zmanjšujejo obratno likvidnost energetskih družb”. Po zasedanju so na ministrstvu ocenili, da so druge države in komisija prepoznale pomen uporabe ustreznih varovalk na borzah. Kumer je komisijo pozval, da skupaj z Evropskim organom za vrednostne papirje in trge pregleda smernice za trgovanje.

Na vprašanje, ali Slovenija podpira predlog komisije za varčevanje s porabo elektrike, pa je že pred zasedanjem dejal, da si bo prizadevala za prostovoljno zmanjševanje, tako kot pri plinu. “Menimo, da lahko na ta način veliko naredimo. Sloveniji pri plinu dobro kaže, saj podatki za avgust kažejo, da smo skoraj dosegli cilj 15-odstotnega zmanjšanja. Enako želimo tudi pri elektriki. Če to ne bo dovolj, želimo dovolj jasnih zakonskih podlag, da lahko to storimo z obveznim zmanjševanjem. Te je treba pripraviti zdaj.”

Evropski ministri se bodo ponovno srečali še ta mesec. “Takrat bomo imeli na mizi predloge Evropske komisije in upam, da bomo dosegli široko soglasje o najboljših možnih interventnih ukrepih,” je še ocenil Kumer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje