V torek bi lahko cena kurilnega olja dosegla rekord

Gospodarstvo 28. Mar 202211:32 > 12:16 0 komentarjev
Žiga Živulovič jr./BOBO

Cena kurilnega olja bi v torek lahko dosegla rekordno vrednost. Pričakovati je mogoče, da se bo cena zvišala za pol centa, liter kurilnega olja bi tako predvidoma stal okoli 1,27 evra.

Cena kurilnega olja bi v torek lahko dosegla rekordno vrednost. Cena se spreminja vsak drug torek, odvisna pa je od gibanja na sredozemskih borzah, davkov in trošarin. Pred dvema tednoma je cena za liter kurilnega olja poskočila za skoraj četrt evra, tokrat pa po izračunu Financ lahko pričakujemo povišanje za približno pol centa. Tako bo liter kurilnega olja predvidoma stal približno 1,27 evra. Še pred mesecem dni je liter kurilnega olja stal manj kot evro.

Vlada je zaradi podražitev energentov uvedla več ukrepov, tako je za pogonska goriva za 30 dni zamrznila maloprodajne cene goriv. Do sredine aprila je ceno najbolj prodajanega bencina zamrznila na 1,503 evra na liter, ceno dizla pa na 1,541 evra za liter.

Ta mesec so prvič nižje tudi položnice za elektriko, saj je država z ukrepi, določenimi konec januarja, za tri mesece odpravila omrežnino in tudi močno zmanjšala preostale dajatve, ki jih sicer zaračuna elektro podjetje. Položnice za februar so tako ob enaki porabi za približno tretjino nižje kot januarske. Znižanje dajatev bo veljalo še vsaj za aprilsko in majsko položnico.

Najranljivejšim pa je država namenila 150 ali 200 evrov energetskega vavčerja.

Vlada bi se po poročanju Financ lahko odločila za ukrepanje v smeri znižanja dajatev, tudi zaradi predvolilnega obdobja. Če bi vlada začasno odpravila trošarino, bi cena litra znašala okoli 1,18 evra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!